Konut alanının, tavan yüksekliği ile çarpılmasıyla elde edilen "metreküp" değeri, lüks konutun önemli kriterlerinden biri haline geldi. Geleneksel Türk mimarisinde önemli bir yer tutan tavanı, dolayısıyla da metreküpü yüksek konutlar, arsa maliyetleri ve diğer ekonomik kaygılar yüzünden uzun yıllar gözardı edildi. Belediyelerin imar planlarını hazırlarken kat sayısı yerine yüksekliği kıstas alması da yapımcı firmaları alçak tavanlı konutlara yöneltti.
Son 30 yıldır konut sektöründe neredeyse yok denecek kadar az görülen yüksek tavanlı konut projeleri, son dönemde nadir de olsa ortaya çıkmaya başladı. Rakiplerinin bir adım önüne geçmek için maliyet artışını göze alan bazı firmalar, yeniden 3 metreye ulaşan tavan yüksekliğine sahip lüks konut üretmeye başladı.
Kat sayısının düşmesine neden olmasının yanında daha fazla demir, daha fazla çimento anlamına gelen tavan yüksekliği, projede maliyet düşürme kaygısı taşınıp taşınmadığının da önemli bir göstergesi oldu.
"Ferah mekan adına 5-6 kattan fedakarlık ettik"
Ankara’daki ilk çevreci konut kulesi Paladyum Beytepe’yi inşa eden Uzaltaş da projesinde kat yüksekliğini 3 metrede tutarak, rakip lüks konut projelerinin bir adım önüne geçmeyi hedefliyor. Uzaltaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala, tavan yüksekliğini 3 metre olarak uygulamalarını, "çevreci düşüncemizi projeye yansıttık" diye özetledi.
Pala, projeye başlarken hem çevreci kuruluşlardan hem de uzman psikologlardan görüş aldıklarını belirterek, şunları söyledi: "Bu görüşler doğrultusunda Paladyum Beytepe’de maliyetin artmasını göze alarak tavan yüksekliğini 3 metre olarak uyguladık. Maliyet düşürme gibi bir kaygımız olsaydı, tavan yüksekliğini 2,5 metre yapar 5-6 kat daha çıkardık. Maliyetteki artışa rağmen kar oranımızı düşük tutarak fiyatlara yansıtmamaya çalıştık. Sonucunda karşılığını alıyoruz. Normalde sektörün çok durgun olduğu dönemde bile Paladyum Beytepe’deki konutların büyük kısmını satmayı başardık. Projemizden konut alanların, tercih nedeni olarak tavan yüksekliğini göstermesi, ne kadar doğru bir karar aldığımızı gösteriyor".
Psikologlar da öneriyor
Mekanın insan psikolojisini, ruh sağlığını, gelişimini nasıl etkilediği soruları, son yıllarda psikologların da çalışma konuları arasında yer aldı.
Araştırmalara göre, tavanı yüksek daireler, ışığı daha fazla aldıklarından göz yanılmasına bağlı olarak aynı metrekareye sahip alçak tavanlı dairelerden çok daha büyük algılanıyor. Böylece içinde yaşayanlara ferahlık ve rahatlık duygusu veriyor, kapalı alanda kıstırılmış, kapanmış olma hissinden uzaklaştırıyor. Yüksek tavanlı konutlar, insanın duygusal olarak da huzurlu ve mutlu olmasına imkan tanıyor.