Lübnan, Türk Girişimcileri Bekliyor

Lübnan, Türk girişimcilere kapılarını açtı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyleri Bölge (Ortadoğu, Avrupa, Afrika ve Körfez Ülkelerinden sorumlu) Koordinatörü Yasemin Kılıç Lübnanlı girişimcilerin inşaat başta olmak üzere birçok sektörde ortak üretim-işbirliği yapmak istediğini bildirdi. Kılıç, ülkenin özellikle iş makineleri, traktör, jeneratör ve cam ürünleri ithal etmek istediğini kaydetti.
Lübnanlı girişimcilerin Ortadoğu ülkeleri için üretim yapmak üzere teknoloji transferi üzerinde durduğunu, ilaç konusunda Türkiye'den lisans almak suretiyle bölge ülkelerine ihracat yapmayı arzu ettiklerini de kaydeden Kılıç, Arap Fonu, Dünya Bankası gibi kuruluşlarca Lübnan'daki altyapı projelerine tahsis edilen ancak henüz kullanılmayan 2 milyar dolarlık kaynak bulunduğunu ifade etti.

Nisanda geliyorlar

Türkiye'nin Lübnan'la serbest ticaret anlaşması için harekete geçtiğini, nisan ayında Lübnan'dan bir iş heyetinin Türkiye'ye geleceğini kaydeden Kılıç, 2003'ten itibaren ülkedeki altyapı ihalelerinin açılacağını, uluslararası finans kurumlarının Lübnan'ın ülke riskini pozitif olarak görüp kredi olanaklarını açtıklarına işaret etti. Kılıç, "Lübnanlılar'da sermaye var. Türk girişimcilerle Türkiye, Lübnan veya üçüncü ülkelerde üretim veya işbirliğine girmek istiyorlar" dedi.

Türk-Lübnan İş Konseyi'nin kurulmasının ardından bu ülkeyle olan ekonomik ve ticari ilişkilerin yeni bir boyut kazanmaya başladığını belirten Yasemin Kılıç konu hakkında DÜNYA'ya şu değerlendirmeyi yaptı:

"2001 itibariyle Lübnan'ın ihracatı 889 milyon dolar iken ithalatı 6.7 milyar dolar oldu. Bu ithalat tutarının üçte ikisi 3. ülkelere ihraç edilmekte. Bu anlamda ülke özellikle Afrika ve başta Irak olmak üzere Arap ülkelerine ihracatta son derece aktif. Lübnan'ın Irak ile ikili bir ticaret anlaşması olmamasına rağmen geçtiğimiz dönem 150 milyon dolarlık bölümü kendi ürünleri olmak üzere Irak'a toplam 500 milyon dolarlık mal sattılar. Lübnanlılar bu sattığı ürünlerin çoğunu başka ülkelerde imal edip satıyorlar. Bu anlamda Türk girişimciler kolayca devreye girebilir."

Enerji projeleri

Mısır doğalgazının Lübnan, Suriye, Ürdün üzerinden Türkiye'ye taşınması ve hattın Avrupa'ya uzatılması projesine ilişkin mutabakat metninin imzalandığını ancak fizibilite çalışmasının henüz yapılmadığını kaydeden Kılıç, Güney Kıbrıs'ta olduğu iddia edilen zengin doğalgaz kaynaklarının Mısır-Suriye ve Lübnan tarafından işletilmesi görüşmelerinin halen devam ettiğine dikkat çekti. Lübnan'ın Suriye, Irak, Kuveyt, BAE ve Mısır ile Serbest Ticaret Anlaşmaları bulunduğunu ayrıca Arap ülkeleri arasında ortak pazar kurmayı amaçlayan Arap Ligi'nin üyesi olduğunu hatırlatan Kılıç, Türkiye'nin ise Lübnan'ın en büyük ihraç pazarlarından biri olduğunu anlattı.


Türkiye'den 130 milyon dolarlık ihracat

Bu yılın ilk 8 ayı itibarıyla yaklaşık 150 milyon dolarlık dış ticaret hacmi olan iki ülke arasında Türkiye'nin ihracatı 130 milyon dolar civarında. Türkiye, Lübnan'a ihracat yapan ülkeler arasında 10. sırada yer almakta. Lübnan'dan ithalatımızdaki en önemli kalem yüzde 31.3'lük payla anorganik kimyasallar. Bunu yüzde 16 ile demir-çelik takip ediyor. Lübnan, Türkiye'den özellikle araba, makine, traktör, fortklift, jeneratör ve cam ürünleri ithal etmek istiyor. Ayrıca, Ortadoğu ülkeleri için üretim yapmak üzere teknoloji transferi üzerinde duruluyor. İlaç konusunda Türkiye'den lisans almak suretiyle bölge ülkelerine ihracat yapmayı arzu eden Lübnanlı girişimcilerden 2002 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ülkemizde 69'u iş yapıyor.

STFA firması Bekaa'daki Deir Nbouh-Ksara arası 152 km uzunluğundaki, finansmanı İslam Kalkınma Bankası'nca sağlanan 21 milyon dolarlık 220 kV'luk yüksek gerilim enerji hattı projesini bölgede başarıyla tamamladı. Özdil Enerji de Bekaa'daki Ksara-Suriye sınırı arası 21 km uzunluğundaki ve finansmanı Arap Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Fonu'nca sağlanan 5.9 milyon dolarlık 400kV yüksek gerilim enerji hattı projesini kazanmış durumda. Özdil firması ayrıca Güney Lübnan'da Nebatieh-Tibnine arası 25 km uzunluğundaki 66 kV'luk ve finansmanı iç kaynaklardan karşılanacak olan toplam 1.7 milyon dolarlık enerji nakil hattı projesini de kazandı. STFA ise Saida Limanı Atıksu sistemi deşarj noktası boru hattı döşemesi ihalesinde ön yeterliliği almış konumda.