Londra'nın En Lüks Mahallesinde Sessizlik



Sabah Gazetesi'nin New York Times kaynaklı haberine göre emlak şirketi Savills'in geçen yılki araştırması, Londra'nın merkezindeki en pahalı semtlerden emlak alanların en az yüzde 37'sinin, bu evleri birincil konut olarak düşünmediğini gösterdi. Yerel emlakçı Alistair Boscawen, "Belgravia giderek daha az kişinin yaşadığı bir köye dönüşüyor" diyor. Boscawen Londra'nın, kendi deyimiyle "ev fiyatlarının uçtuğu" ve 7.5 ile 75 milyon dolar arası rakamlara çıktığı bu "çılgın" bölgesinde çalışıyor. Rusya, Kazakistan, Güneydoğu Asya ve Hindistan'dan gelen süper zengin yabancı alıcıların sayısı gittikçe artıyor. Onlar için Londra, aynı zamanda New York, Moskova ve Monako'yu da kapsayan sürekli seyahatlerle geçen hayatlarındaki duraklardan sadece biri.

Geçenlerde Elizabeth Caddesi'ndeki yaya trafiği seyrekti. 358 dolara köpek yatağı satılan bir evcil hayvan dükkânından alışveriş yapan Belgravia sakini Kolombiyalı bir kadın, kendi sokağında sadece iki İngiliz'in oturduğunu ve komşuların çoğunun evde olup olmadığının anlaşılamadığını söyledi. Kadın en yakınındaki evlerde oturanları sayarken, "Birer Fransız ve Amerikalı, Petra Ecclestone (Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone'un kızı) ve Ruslar var" dedi.

Dünyanın en zengin kişilerinin, bir başka yerdeki pahalı evlerinde kaldıkları için pahalı konutlarını boş bıraktığı tek şehir Londra değil. Ama asıl fark, buradaki zenginlerin çoğunun yabancı olması ve bütün bir semti satın alması. Westminster Belediye Meclisi'ndeki muhalif İşçi Partisi'nin lideri Paul Dimoldenberg, durumun meclis üyelerini kaygılandırmaya başladığını söylüyor. Dimoldenberg, "Yazın iki haftalığına burada yaşasalar da yılın geri kalanında yerel ekonomiye hiçbir katkıları olmuyor" diyor.

Londra'daki konut piyasası, ülkenin diğer yerlerinde 2008 krizi sonrasında çöküşün eşiğine gelen piyasadan farklı. Londra dışındaki konut fiyatları son beş yılda yüzde 10 düşerken, şehirdeki ev fiyatları yüzde 21 arttı. Uluslararası emlak şirketi Savills Londra'nın ikinci el konut piyasasına göre, 2011 ve 2012 yıllarında gözde semtlerden ev alanların yüzde 34'ünün yabancıydı. 2007'de bu oran yüzde 24'tü. En pahalı semtlerdeki satışlarda yabancıların payı yüzde 59'du. Savills'ten Yolande Barnes, Londra'nın pahalı semtlerindeki müstakil konutlar için İngilizlerin ortalama 2.25 milyon dolar, yabancıların ortalama 3.75 milyon dolar ödediğini, Rus ve Ortadoğulu alıcılar söz konusu olduğunda ise rakamın 7.5 milyon dolara çıktığını söylüyor.

Yeni konut projeleri arasında en kötü şöhrete sahip olanlardan biri, Knightsbridge'de inşa edilen 1.7 milyar dolarlık apartman kompleksi One Hyde Park. Burada ev alanlardan Ukraynalı Rinat Ahmetov, 204 milyon dolara iki çatı dairesini aldı ve sonra 90 milyon dolara iki evi birleştirdi. Sunday Times gazetesine göre toplam 4 milyar dolara satılan 76 daireden sadece 17'si birincil konut olarak kaydedildi. Belgrave Place'deki milyonlarca dolarlık bir apartmanda 20 yıldır yaşayan ABD'li bir kadın, sessizliğin çok kasvetli olabildiğini söyledi. "Apartmana bir Rus aile taşınınca çok heyecanlandım" diyen kadın, kendisini yılbaşı partisine davet eden komşularını son görüşünün bu olduğunu belirterek, "Sanırım yılın büyük bölümünü Florida Palm Beach'te geçiriyorlar" dedi.