Marmara Belediyeler Birliği ile Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle düzenlenen “Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu”nda belediye başkanları projelerini ve basından beklentilerini anlattı.
Belediye başkanlarının ilçelerin mevcut durumunu anlattığı oturumun moderatörlüğünü Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı yaptı.
Kentsel dönüşümün yalnızca dayanıksız binaların yıkılıp yeniden yapılması olmadığını söyleyen Çağırıcı, bu sürecin şehrin sosyolojik olarak yeniden algılanması anlamına geldiğini belirtti. Gelen tepkilere ve kentsel dönüşümün bu zamana kadar başarısız olarak nitelendirilmesine değinen Çağırıcı, bu algının sebebinin daha önce kentsel dönüşüme ilişkin böyle bir yasa ve yönetmeliğin olmamasına bağladı. Daha önceki kanunun yalnızca kentsel dönüşüm alanlarının tahsisine ve imara kapatılmasına olanak sağladığını vurgulayan Çağırıcı, Bağcılar Belediyesi’nin bu kanunu yeni döneme hazırlık oluşturacak şekilde değerlendirdiğini belirtti.
Bağcılar’da kentsel dönüşümün sebeplerine yönelik sayısal rakamlarına dikkat çeken Çağırıcı, 22 kilometrekarelik ilçenin 11 kilometrekaresinin konut alanı olduğunu ve bu alanda 48 bin 775 bina bulunduğunu anlattı. Bu binaların büyük bir oranının depremden önce yapılmış olduğunu vurgulayan Çağırıcı, bu binaların taşıdığı riske dikkat çekerek en azından kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
Hiçbir tedbir alınmadan, hazır betonun çok az kullanıldığı bir dönemden bugünlere gelindiğini belirten Çağırıcı, gelinen noktada kentsel dönüşümün yalnızca bina sağlamlığını değil, enerji tasarrufunu da kapsadığını belirtti. Kentsel dönüşümle birlikte yeşil alan ve otopark problemlerinin de çözülmesi gerektiğini ifade eden Çağırıcı, bu durumun halka anlatılması gerektiğini söyledi. Bu noktada bu hususlara önem verdiklerini söyleyen Çağırıcı, rantsal dönüşüm ifadesinden rahatsızlık duyduklarını belirtti