Limak Eurasia Luxury Hotel Kavacık'ta Açıldı



Limak Holding iştiraki Limak International Hotels&Resorts'un, İstanbul Kavacık'ta 50 milyon dolara inşa edilen 8'inci oteli Limak Eurasia Luxury Hotel hizmete girdi. Otelin açılışı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'de ilk otellerini 1995 yılında açtıklarını, o yıllarda Türkiye'de turizmin ne olacağını kimsenin tahmin etmediğini, ilk defa turizmcilerin gözünü 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın açtığını anlattı.

Özdemir, Türkiye'de her yıl turizmden 30 milyar doları aşan bir gelir elde ettiğini anımsatarak, bu rakamın artmasının Türkiye'nin cari açığını kapatması noktasında önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de artık, deniz, kum, güneş ve plaj turizminin yeterli olmadığını, turizmcilerin şehir, sağlık ve kültür turizmlerine yöneldiklerini ifade eden Özdemir, kendilerinin de Limak olarak bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve son 3 yıldan beri de bu tür yatırımlara imza atmaya başladıklarını dile getirdi.

Limak Babylon Resort'un Kıbrıs'ta hala inşaatının devam ettiğini ifade eden Özdemir, kendilerinin Kıbrıs'taki durumun referandum süreci ile çözüleceğini düşünerek bu yatırıma başladıklarını, ancak ambargonun kalkmamasının bu projeyi uzattığını kaydetti.

Özdemir, ''Ambargo kalksın, biz o projeyi 6 ayda bitiririz. Biz Kıbrıs'ta ambargo kalktığında turizm patlaması olacağına inanıyoruz. Ben bu işin (ambargonun) 2012 yılında çözüleceğine inanıyorum. 2012 yılında Kıbrıs'ta barış ve beraberce yaşamak yönünden umutluyum. 2012 yılı Kıbrıs için iyi bir yıl olabilir. Kıbrıs'a ambargo kalkarsa turizmin göz bebeği haline gelir. Bize Kıbrıs'ta sadece Türk turistler yetmez. Avrupalı ve Arap turistler de lazım'' dedi.

''Avrupa yakasında da yer bakıyoruz''

Nihat Özdemir, hükümetin Tarsus'un turizm merkezi olmasına karar verdiğini, bu bölgenin altyapı çalışmalarını yapmaya başladığını ve tahsis belgelerini dağıtmaya başladığını belirterek, ''Tarsus'ta 18 delikli golf sahası ile 5 yıldızlı ve 4 yıldızlı otel yapmak için tahsislerimizi aldık. 2014 yılı sonlarına doğru oradaki turizm tesislerini açmaya başlayacağız'' diye konuştu.

Şu ana kadar Limak International Hotels&Resorts'un 8 oteline 500 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve bu yatırımlarını orta vade olan 2015 yılına kadar 750 milyon dolara ulaştıracaklarını anlatan Özdemir, ''Tarsus'taki golf sahası ve iki otel için yatırım bedelimiz 100 milyon dolar olacak. Onun dışında Kıbrıs'taki projemizin yatırım bedeli tek başına 100 milyon dolar. Bunun dışında Balkanlar, Orta Avrupa ve ABD'de otel satın almalar için çalışmalar yapıyor ve fırsatlar kolluyoruz'' dedi.

Özdemir, Limak olarak Avrupa yakasında da yer baktıklarını, kendi markalarına layık bir yatırımı da Avrupa yakasında yapacaklarını, bu yatırımın 5 yıldızlı otel olacağını bildirdi.

Dünyadaki en genç ve en yeni turizm yatırımlarının Türkiye'de olduğunu savunan Özdemir, Türkiye'de turizmin büyüme potansiyelinin olduğunu, turizme daha çok yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

Özdemir, 2023 yılında Türkiye'de turizm gelirlerinin 50 milyar doların geçmesinin hedeflendiğini anımsatarak, Türk turizminin bu 50 milyar dolarlık hedefi çok rahat geçeceğini, ancak yapılması gerekenin Türkiye'de turizmin çeşitlendirilmesi olduğunu vurguladı.

Limak Grubu olarak şu anda alışveriş merkezi (AVM) yatırımı yapma gibi bir düşüncelerinin olmadığını dile getiren Özdemir, şu anki gündemlerinde konut ve iş merkezi yatırımlarının bulunmadığını bildirdi.

Özdemir, Çukurova Havaalanı ihalesi ile de ilgilendiklerini dile getirerek, ihale dosyalarını aldıkları ve çalışmalara başladıklarını söyledi.

''New York'ta iki otel grubu ile görüşmeler sürüyor''

Limak International Hotels&Resorts Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu ise Limak Eurasia'nın şehir otelciliğinde yeni bir anlayışı temsil ettiğini, 5 yıldızlı bir otel olmasının yanı sıra şehir otelciliğinde premium hizmetler sunduğunu kaydetti.

Kavaloğlu, İstanbul'da 5 yıldızlı otel yapılacaksa mutlaka farkındalık yaratılması gerektiğini vurgulayarak, açılışını gerçekleştirdikleri otelde eylül ayında yüzde 90 doluluk oranına ulaşmalarının bu farkındalığı yarattıklarını gösterdiğini söyledi.

Bir soru üzerine Kavaloğlu, yeni bir Antalya yaratmak için Mersin Tarsus'u seçtiklerini bildirerek, bundan sonra büyümelerinin şehir otelciliğinde olacağını, termal otelcilikte büyümeyi çok arzu etmediklerini ifade etti.

Kavaloğlu, Avrupa yakasında otel inşaatı yapacak arazileri bulunmadığına işaret ederek, Avrupa yakasında arayışlarının sürdüğünü, yatırım dönüşü iyi olacak her türlü teklife hazır olduklarını kaydetti.

ABD'nin New York kentinde iki otel grubu ile görüşmelerinin sürdüğünü bildiren Kavaloğlu, 6 aydır bu iki otel grubu ile flört halinde olduklarını, bu otellerden birinin inşaatının halen devam ettiğini, diğerinin ise inşaatının bittiğini belirtti.

Limak International Hotels & Resorts'un sahip olduğu 8 otelin toplam doluluk oranını 2010 yılına göre yüzde 7 artırarak 92'ye ulaşmalarının bir şans olmadığını, bu başarıda çalışanlarının büyük rolü bulunduğunu vurgulayan Kavaloğlu, ''Limak Otelleri'nin sektör ortalamasının üzerinde doluluk oranları yakalamasında, çalışanlarımızın vizyonlarını iş süreçlerimize dahil edebilecek olmalarını bilmeleri çok önemli bir faktör'' diye konuştu.

Kavaloğlu, Türkiye'nin en hızlı büyüyen lüks otel zincirlerinden biri olduklarını belirterek, 2009'da bin 650 olan personel sayılarının 2011'de 2 bine ulaştığını söyledi.