Likör Fabrikası Arazisi Satılırsa Böyle Olacak



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 1 Temmuz’da hasılat paylaşımı yöntemiyle satışa çıkaracağı Mecidiyeköy’deki Likör Fabrikası arazisi için, tarihinde ilk defa avan proje hazırlattı. Avan projeye göre, Likör Fabrikası binasının hemen arkasında iki yüksek bina inşa edilecek. Ayrıca arazinin kuzeydoğusunda halen yeşil alan olan bölümde de E-5’e ve yan sokağa bakan cephesi düz, fabrikaya bakan kısmı basamak şeklinde teraslardan oluşan 6-7 katlı L tipli bir bina daha yapılacak. Ağaçlar ise arazinin kuzeybatı köşesinde toplanacak.

TOKİ’nin iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Emlak GYO) tarafından yapılacak ihale öncesinde hazırlanan avan projede, koruma altında olan fabrika binası ve ağaçlarla ilgili olarak şu uyarılara yer verildi:

“Gayrimenkul üzerinde mevcut yapı (Likör Fabrikası) ikinci dereceden koruma altına alınmış olup yeniden yapılandırılacaktır. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanan ağaç rölövesinde belirtilen, kent dokusunu tamamlayan ve kent imajına etkisi olan grup ağaçları, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 5.11.1999 gün 666 sayılı ilke kararı gereğince korunacaktır.”

Avan proje notunda, arazi üzerinde bugün itibariyle mevcut olmayan ancak belgelerden varlığı anlaşılan yeni bir giriş kapısının da (nizamiye) yapılacağı belirtiliyor.

İki kez satışa çıkmıştı

Mecidiyeköy’deki 23 bin 711 metrekarelik arazi, Emlak GYO tarafından 25 Nisan 2008’de ilk kez açık artırmaya çıkarılmış, ihaleye sadece AKP Milletvekili Vahit Kiler’in şirketi katılarak, muhammen bedel olan 295 milyon 700 bin YTL’lik teklifi vermişti. Ancak TOKİ, yeterli rekabet ortamı oluşmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etmişti.
Arazi 297 milyon 500 bin YTL muhammen bedel üzerinden 30 Mayıs’ta  ikinci kez açık artırmaya çıkarılmış, ihale salonuna tek firma olarak gelen Kiler grubu, ihaleye başka firma katılmaması nedeniyle teklif dahi vermeden ihaleden çekilmişti. Bunun üzerine TOKİ ve Emlak GYO yetkilileri, ihalenin hasılat paylaşımı yöntemiyle yapılacağını açıklamışlardı.

İhale için dosya alan firmalar

-  Eren Talu Mimarlık
-  Biskon Yapı
-  Albayraklar
-  Akfen GYO
-  Göçay İnşaat
-  Şetat

Araziye alışveriş merkezi, konut ve ofis yapılacak

Emlak GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, Likör arazisinin çok değerli bir konumda yer alması nedeniyle ilk defa avan proje hazırlattıklarını belirterek, avan projenin arazi üzerinde yapılacak yapılar hakkında bir çerçeve belirlediğini, ihaleyi alan şirketin avan projenin temel ilkelerine sadık kalarak çeşitli mimari değişiklikler yapabileceğini söyledi. Araziye konut, iş merkezi ve alışveriş merkezinden oluşan karma bir proje yapılabileceğini kaydeden Yetgin, hasılat paylaşımından 400 milyon YTL’ye yakın bir gelir beklendiğini ifade etti. Yetkin, arazinin imar planı değişikliği için açılan davaya ilişkin olarak ise, “Bu değerli arazi özel bir şahsın elinde olsa, burasını oyun parkı mı yapacaktı? Trafiğe getireceği yükten bahsediliyor. Buralarının planları 1990’larda yapılmış, trafik yükünün getireceği sorunlar, o tarihte  öngörülmeliydi.”