Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 60 milyar dolarlık, 55 ülkedeki tecrübe ve bilgi birikimi ile Türkiye’nin, Libya’nın yeni alt ve üst yapı projelerinden pay almak istediğini bildirdi.
Libya İşgücü, Eğitim ve İşletme Bakanı Muhammed Matug da, bu dönemin ilişkilere hız kazandıracak yeni bir dönem olduğunu kaydederek, “Biz işbirliğinden öte işbirliği istiyoruz. Ekonomik bütünleşme, ortaklaşma, amacımız” dedi. Libya heyeti, 200 bin konut ve 6 milyar dolarlık enerji yatırımı için Türk firmalarını Libya’ya davet etti.
Türkiye-Libya İşbirliği Toplantısı, Ankara Sheraton Oteli’nde yapıldı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 8 yıllık aradan sonra kayıp yılları kazandıracak yeni bir yol planı ortaya koyduklarını belirterek, “Akdeniz’de yeni bir ekonomik işbirliği köprüsü oluşturmak istiyoruz” diye konuştu. Tüzmen, 60 milyar dolarlık, 55 ülkedeki tecrübe ve bilgi birikimi ile Türkiye’nin, Libya’nın yeni alt ve üst yapı projelerinden pay almak istediğini bildirdi.
2003 yılında Libya ile 1.3 milyar dolarlık ticaret hacminin bulunduğunu belirten Tüzmen, 3 yılda bu rakamı 3 milyar dolara çıkaracak bir yol haritasını çizmiş durumda olduklarını söyledi. Tüzmen, Libya’nın Barselona sürecine dahil olması yönündeki adımlarının paralelinde Türkiye’nin de Libya ile bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) hedeflediğini kaydetti.
Tüzmen, Türk girişimcilerinin başta gıda ve inşaat sektörü olmak üzere, imalat sanayi, turizm, denizcilik, kara ulaştırması sektörlerinde tüm Afrika pazarına yönelik yatırım yapmaya teşvik edileceğini, gerek Türkiye’de, gerekse Libya’da yatırımların artacağını söyledi. Tüzmen, Türkiye ve Libya arasında müteahhitlik alanındaki borç alacak konusundaki sorunu ortadan kaldıracak tedbirler aldıklarını da bildirdi.
YURTDIŞI İNŞAAT HACMİNDE İLK SIRADA
Türk Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren de, Türk müteahhitlerinin ilk yurtdışı projelerini 1972 yılında Libya’da gerçekleştirdiğini hatırlattı. 1970’li yılların sonunda Türk müteahhitlerin yurtdışı faaliyetlerinde Libya’nın payının yüzde 73 olduğunu, bu rakamın 1980’li yılların sonunda yüzde 54’e düştüğünü, 1990-2003 yılları arasında da durgunluk yaşandığını hatırlatan Eren, Türk müteahhitlerinin 1972-2003 yurtdışı iş hacmine bakıldığında Libya’nın yüzde 27 ile ilk sırada yer aldığını söyledi.
Türk firmalarının Libya’daki alt ve üstyapı inşaatlarının gerçekleştirilmesindeki önemli rollerine devam ettiğini bildiren Eren, “Libya ile geçmişte olduğu gibi yüksek tempolu bir işbirliği süreci yeniden başladı” diye konuştu.
KONUK BAKANLAR
Libya İşgücü, Eğitim ve İşletme Bakanı Matug Muhammed Matug da, bu dönemin ilişkilere hız kazandıracak yeni bir dönem olduğunu kaydederek, “Biz işbirliğinden öte işbirliği istiyoruz. Ekonomik bütünleşme, ortaklaşma, amacımız” dedi. Matug, Libya’da Türk yatırımcılarının yüzde 100 sermaye veya ortak sermaye ile sanayi, inşaat, turizm, gıda sanayi alanında yatırım yapabileceğini, üçüncü ülkelerde de ortak yatırıma gidilebileceğini söyledi.
Libya Elektrik Bakanı Omran Abu Kra da, Libya’nın elektrik gereksiniminin her yıl yüzde 10 arttığını belirterek, ülkesindeki elektrik projelerinin uygulamasında Türk firmalarının yok denecek kadar az olduğuna işaret etti ve “Libya’da elektrik üretimi ve dağıtımı için Türk firmalarını bekliyoruz. Gerekli kolaylıklar sağlanacak” dedi. Elektrik alanında 6 milyar dolarlık yatırımın söz konusu olduğunu bildiren Kra, bu yatırımla ilgili ihalelerin yapılmaya başlandığını bildirdi.
Dış Yatırımlar Başkanı Mohamed Zarrug Rajab da, Libya’daki projelerde Türk şirketleri ve yatırımcıları görmek istediklerini belirterek, Libya’daki yabancı sermaye mevzuatının, firmaların kendi öz sermayesiyle yatırım yapabilmelerine olanak sağladığını kaydetti. Öte yandan Libya heyetinin, 200 bin konut ve 6 milyar dolarlık enerji yatırımı için Türk firmalarını Libya’ya davet ettiği öğrenildi.