4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nın açılışına katılan Bakan Yıldız, daha sonra fuar alanındaki stantları gezerek sergilenen ürün ve projeler hakkında bilgi aldı. Sokak aydınlatmasının LED teknolojine dönüştürülmesine ilişkin bir soruyu cevaplayan Yıldız, ''Bu, Türkiye'de yaklaşık 1,2 milyar lira civarında aydınlatma giderinin olduğu bir ortamda nereden bakarsanız bakın 500 milyon lira civarında bir tasarruf demektir. Türkiye'nin buna çok fazla ihtiyacı var'' diye konuştu.
Bunların yerli üretim olması halinde teşviklerle alakalı konularda daha hassas olduklarını belirten Yıldız, ''Bunu üreticiler de yurt dışındaki uluslararası firmalar da anlayışla karşıladılar ve 'Biz bunun yatırımını Türkiye'de yapalım' dediler. 5 yıllık bir çalışmayla Türkiye'de dönüşümü sağlamış olacağız. Yarım milyar liralık bir rakamı yalnızca aydınlatmada alacağız. 2023 yılında 15 milyar liralık tasarruf hedefimizin bu kadarlık kısmını sağlayacağız. Bunu da küçümsemiyoruz. Son derece önemli bir rakam'' değerlendirmesini yaptı.
''Sokak aydınlatmasında LED teknolojisi ithal edilmemeli''
Yıldız, sokak aydınlatmasının LED teknolojine dönüştürülmesi projesinin Ankara'daki pilot uygulamasının Türkiye'ye ne zaman yayılacağı sorusu üzerine ise, ''Bunu adım adım, kademeli bir şekilde yapmamız lazım. Önemli bir şartımız var. Hemen ithal edilebilir, şu anda ithal edenler var, önümüzdeki aya yaparlar. Ama bu bizim ithalatımızın artmasına sebep oluyor. Biz şunu öneriyoruz; eğer uluslararası bir firma bununla ilgili Türkiye'de yatırım yapmaya başlarsa, ister bir ayda ister bir yılda, bizim için bir kayıp değildir. Bu konuda sabırlıyız. Yeter ki doğru yöne doğru gidelim, hedefimiz doğru olsun ve sonuç da almış olalım. Bu konuda mutlaka ama mutlaka bir sonuç alacağımız kanaatindeyim'' şeklinde konuştu.
Elektrik dağıtım hizmetlerinin 2013 yılı sonuna kadar özelleştirilmesiyle bunu özel dağıtım şirketleri bünyesine vereceklerini ifade eden Yıldız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Enerji Komisyonu'na gelen bir kanun tasarısında bununla alakalı maddelerin de yer alacağını, hem kanuni altyapının tamamlanacağını hem de de ilgili uygulamaları yapacaklarını söyledi. Bakan Yıldız, ''Bunları akıllı şebeke sistemleriyle beraber kontrol etme imkanı da var. Türkiye'nin dünyanın modern yüzünde küçülen ve aynı şekilde kalan bir aydınlatma yüzü olmaz. Türkiye'nin hem siyaseti hem sanayisi hem de insanları daha da aydınlık hale gelecek'' dedi.
''Aydınlatma giderlerini de toplam faturalardan tahsil ediyoruz''
Sokak lambalarının elektrik paralarının ödenmesinin Hazine'den alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına verilmesinin faturalara bir yansıması olup olmayacağı hakkındaki soruya da Yıldız, şu cevabı verdi:
''Biz faturalarda bunları artırmayı düşünmüyoruz. Ama her bir vatandaşımız bilmeli ki, bunları israf etmeden kullanmamız lazım. Çünkü aydınlatma giderlerini de her türlü elektrik giderlerini de biz toplam faturalar içerisinden tahsil ediyoruz. Belediyelerin ödedikleri dekoratif aydınlatmalar var, park bahçe aydınlatmaları var. Onları belediyeler ödüyor. Ama belediyenin, İller Bankasının veya kamunun ödediğinin hepsinin toplamı aslında her birimizin ödediği paradır. Bunları da açık olarak beyan ediyorum. Her birimiz refah seviyelerimizden ödün vermeksizin mutlaka israfı önleyici, tasarrufu artırıcı bir anlayış içerisinde olmamız lazım.''