Latmos'taki İki Bilirkişi Keşfinde de Madenlere Olumsuz Görüş Bildirildi

(Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel)

Aydın’ın Söke ilçesi yakınlarındaki Beşparmak (Latmos) Dağında işletilen kuvars ve feldspat madenlerine karşı açılan davaların bilirkişi raporları belli oldu. İki farklı davada da bilirkişiler Latmos dağında yapılan bu madencilik faaliyetlerine olumsuz görüş bildirdiler.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; uzun zamandır Milli Park ilan edilmesi için çaba gösterilen, dünya üzerindeki ender jeolojik oluşumlardan birisi olarak kabul edilen, 8500 yıllık neolitik dönem kaya resimlerini de barındıran, bu özellikleri nedeniyle eko turizme açılması istenilen, Latmos dağı yıllardır maden işletmeleri tarafından yağmalanıyor. Kuvars, feldspat ve linyit işletmeleri tarafından parsellenen Latmos’ta yapılan iki madencilik faaliyetine karşı yöre köylüleri tarafından açılan davalarda bölgenin çevre düzeni planında “orman alanı”, “mera alanı”, “tarım arazisi ve sulama alanı” gibi vasıflarla işaretlendiğini ayrıca yörede 1. derece arkeolojik sit alanı ve etkileşim bölgesinin bulunduğu ileri sürülüyordu.

Davalardan birisi Söke İlçesi, Yeşilköy Mahallesinde bulunan Feldspat, Kuvars ve Kuvarsit Ocağı Kapasite Artısı Projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararının iptali istemiyle Çavdar köylüleri tarafından açılmıştı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Davalarla ilgili aynı gün 08.01.2024 tarihinde yapılan bilirkişi keşfinde bilirkişi heyetini oluşturan Jeolog-Hidrojeolog, Ziraat Mühendisi, Çevre Mühendisi, Maden Mühendisi ve Orman Mühendisi uzmanlık alanlarından bilim insanları ve uzmanların raporları Aydın 1. İdare Mahkemesine sunuldu.

Bilirkişi, jeoloji mühendisi uzmanın olumlu görüşüne karşı diğer uzmanların değerlendirmeleri sonrası mahkemeye ÇED Olumlu kararının uygun olmadığı görüşünü bildirdi.

Karakaya/Çavdar Mahallesi, Kocakovanlık Mevkiinde kuvarsit maden ocağı kapasite artışına verilen ÇED Gerekli Değildir kararına karşı açılan davanın bilirkişi raporunda da “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının uygun olmadığı kanaatini mahkemeye bildirildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.