Laodikya'da Tarih 2 Bin Yıl daha Geriye Gitti



Foto: Mustafa Çiftçi (AA)

Laodikya kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Denizli bölgesinde en eski yerleşimi tespit ettiklerini söyledi. Şimşek, 2010 yılı kazı çalışmaları kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Laodikya antik kenti çalışmalarının en önemlilerinden birinin, kent geçmişinin günümüzden 7500 yıl öncesine kadar indirilmesi olduğunu kaydetti.
    
Gümüşçay'ın batısındaki alanda 2009 yılında yapılan yüzey araştırmasında Eski Tunç Çağı'na kadar inen çanak çömlek parçaları bulduklarını hatırlatan Şimşek, bu sene ilk kez bu alanda bir sondaj çalışması yaptıklarını, burada nekropol denilen mezarlık alanı ortaya çıkardıklarını ifade etti. ''Pitos'' diye adlandırılan küplere gömüldüğü anlaşılan iskeletleri ortaya çıkardıklarını belirten Şimşek, şu bilgileri verdi:

''Bu iskeletlerle birlikte o dönemin sanat anlayışını ve ince estetiğini gösteren kap kacak parçaları ortaya çıkardık. Bunlardan en önemlisi, Bakır Çağı'na ait kap kacak parçalarının ortaya çıkarılmasıdır. Böylece artık Denizli bölgesinde en erken yerleşimi tespit etmiş bulunuyoruz. Bu da gerçekten Anadolu'nun kendi öz, eski kavimleridir. Bunlar herhangi bir millet ya da medeniyetle özleştirilemezler. Çünkü bunlar sadece kendi bölgelerinde küçük, kabileler halinde yaşamış olan öz kavimlerdir.''
    
Ortaya çıkarılan eserlerin, MÖ 4 bin yıllarında yaşamış kavimlere ait olduğunu vurgulayan Şimşek, ''Sadece Denizli bölgesinde bile 3 bin 500 yıl daha erkene giden yerleşimleri tespit etmiş bulunuyoruz. En önemli sonuçlardan birisi de artık tarihi iki bin yıl daha geriye çekmemizdir. Özellikle antik kaynakların bildirdiği Roas ve Diospolis kentleri kutsal yerleşim yerleri -ki Roas tipik bir Anadolu adıdır- böylece tamamen netleşmiş bulunuyor. Laodikyalılar Anadolu'nun öz yerleşimcileridir'' dedi.