Lafarge Marmara Grubu'nu Alan Oyak Çimento Grubu Marmara'da



Adana Çimento, Mardin Çimento, Bolu Çimento ve Ünye Çimento ile faaliyetlerini altı coğrafi bölgede sürdüren OYAK Çimento Grubu, Lafarge Marmara Grubu’na 130,3 Milyon Euro ödeyerek Marmara Bölgesi'ne de uzandı. Satınalmayla birlikte Lafarge Marmara Grubu’na ait bir entegre çimento fabrikası, dokuz hazır beton tesisi, üç agrega ocağı, OYAK Çimento Grubu’na dahil oldu. 30 Aralık 2009’da tamamlanan kapanış işlemleriyle birlikte, Lafarge Marmara Grubu’na ait Aslan Çimento’nun yüzde 97,3’ü, Aslan Beton'un yüzde 24,24’ü (geri kalan yüzde 75,76 hisse Aslan Çimento’ya ait), Birtaş A.Ş.’nin, Marmara Madencilik’in, Assan A.Ş.’nin yüzde 100'ü ve Aslan Çimento Vakfı, OYAK Çimento Grubu'na katılmış oldu.

Satın alma süreci hakkında bir basın toplantısı düzenleyen OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, Marmara Bölgesi'nin Türkiye’nin yüzde 30’unu temsil ettiğini ve gelecete en fazla büyüyecek bölge olma özelliliğini koruduğunu vurguladı ve "Türkiye’nin ilk çimento fabrikası Aslan Çimento’yu, çimentoda dünya devi Lafarge Grubu’ndan satın alarak Grubumuza kattığımız için mutluyum" dedi.

TÇMB tarafından açıklanan sektör verilerine göre satınalma öncesi grup olarak 7,3 Milyon ton klinker kapasitesiyle Türkiye klinker kapasitesinin yüzde 12,9’unu, yıllık 14,1 milyon ton çimento kapasitesiyle Türkiye çimento üretim kapasitesinin yüzde 15’ini temsil etmekte olduklarını hatırlatan Çağlar, devralma sonrasında kapasitelerinin yüzde 24, pazar paylarınınsa yüzde 25 arttığını açıkladı.

2009'da OYAK Çimento Grubu

2009 yılında başarılı bir satınalma operasyonuyla liderliklerini pekiştirdiklerini söyleyen Çağlar, şöyle devam etti:

"IMKB tarafından açıklanan 2009 yılı 9 aylık sonuçlara göre; OYAK Çimento Grubu şirketlerinden Adana Çimento, Mardin Çimento ve Ünye Çimento yüzde 39’a varan net karlılık oranları elde ederken, Bolu Çimento olumsuz pazar koşullarına rağmen yine de bölgesinin en karlı çimento şirketi oldu. Bizim çok önem verdiğimiz sermaye karlılığı oranlarına bakıldığında da, OYAK Çimento Grubu şirketlerinin ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz. 2009 yılında iç satışlarımız yüzde 2,6, dış satışlarımız yüzde 12,1 oranında düştü. 2009 yılını, toplam klinker ve çimentoda yüzde 5,4’lük bir düşüşle kapattık. Adana, Mardin, Bolu, Ünye Çimento olarak toplam 7,3 milyon ton klinker kapasitemizin yüzde 84’ünü kullandık. Yurtdışı satışlarımızın yüzde 81’ini karlı ve yakın Ortadoğu pazarlarıyla Rusya ve Romanya’ya yaptık ve toplam 170 milyon dolarlık ihracata imza attık. OYAK Çimento şirketleri olarak, 2009'da 825 milyon TL satış hacmine ulaştık. 2010’da, Aslan Çimento’nun katılımıyla, sadece çimento satışından 1 Milyar TL’nin üzerinde ciroya ulaşmayı hedefliyoruz".

Grubun 2010 öngörüleri

Çağlar, 2010 yılında kapasite kullanım oranını yüzde 90 seviyelerine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, iç satışların yüzde 8 oranında artmasını ve 41 milyon ton seviyesine ulaşmasını beklediklerini söyledi. "2010 yılının ikinci yarısında inşaat sektöründe bastırılmış talebin açığa çıkacağını, altyapı yatırımlarının süreceğini ve ihracatın 2009 yılı seviyelerinde gerçekleceşeğini öngörüyoruz" diye konuşan Çağlar, Aslan Çimento'nun da katılımıyla toplam satışlarda yüzde 25, cirodaysa yüzde 25'in üzerinde bir büyüme beklediklerini ifade etti.

2009 yılında, Adana Çimento ve ona bağlı İskenderun Tesisleri’nde cüruf, cüruflu çimento ve beyaz çimento üretimi için toplam 47,5 milyon euroluk yatırım yapıldığını ve devreye alındığını anlatan Çağlar, sözlerine şöyle devam etti:

"Mardin Çimento’nun 2007 yılında tamamlanan yatırımı, planlandığı gibi 2009'un ilk çeyreğinde kendini geri ödedi. Ünye Çimento Romanya dolum ve paketleme terminali, 2009 Nisan ayında tamamlanıp devreye girdi. Bolu Çimento’nun Ereğli’deki yatırımı devam ediyor. 5 fabrikamız için ciddi bir yatırım kalemimiz olmayacak. Bünyemize yeni kattığımız Aslan Çimento fabrikasını da inceledik, incelemeye devam ediyoruz. Gördüğümüz kadarıyla acil yatırım ihtiyacı bulunmuyor. Yüz milyonlarca TL değerindeki tesislerimizde koruyucu bakıma yönelik olarak, 2010 yılında toplam 50 Milyon TL değerinde yatırım harcaması öngörüyoruz".



Aslan Çimento

Türkiye’nin ilk çimento fabrikası olan Aslan Çimento, 1,5 milyon m2 arazi üzerine kurulu. Tesis, yıllık bir milyon 200 bin ton klinker, 3 milyon 400 bin ton öğütme kapasitesine sahip. Aslan Çimento limanı ise 26 metre derinliğe, 50 bin ton DWT gemilere uygun, günlük 10 bin ton yükleme – boşaltma kapasitesine sahip.