Kuzey Ormanları için Çadır Kurdular!



Radikal'den Elif İnce'nin haberine göre, Kuzey Ormanları Savunması’nın eylem çağrısı şöyleydi: “Aylardır ‘üç-beş ağaç’ için direndik... Şimdi, aynı sorumlulukla İstanbul ’un kuzeyinde, gözden gönülden uzakta, dozerlerle kepçelerle katledilen Kuzey Ormanlarını savunuyoruz. Biliyoruz ki, hepimize ait kamusal bir alan olan ormanları orada bulunmadan savunamayız... Katliamı durdurmak için ormana gidiyoruz.”

Çağrıya cevap gecikmedi. Cumartesi sabah erken saatlerde Üsküdar İskelesi’nden bisikletliler 35 kilometre boyunca pedallamak üzere çadırlarıyla Riva’ya doğru yola koyuldu. Farklı semtlerden otobüsler kalktı. Kamp alanı doldukça doldu. Buğday Derneği de oradaydı, Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi de… Yüzlerce çadır kuruldu, organizatörlere göre kampa toplam 800 kişi katıldı.

‘Çadırında yeri olan...’

Atölyelerde tartışılanlar arasında mega ulaşım projelerinin ormanlara ve çevre köylere etkisi, kent içi tarım alanlarının yok edilmesi gibi birçok gündem konusu vardı. Kuzey Ormanları’nda ağaç ve mantar türleri de anlatıldı, kimyasal kullanmadan temizlik yapmanın yolları da... Gün içinde mega projelerden içi şişenler denize koştu, akşam konserler ve halaylarla geçti. ‘Geri dönerim’ deyip son dakikada ortamdan kopamayanlar için sık sık anons geçildi: “Çadırında yeri olan var mı?”

Ağaç katliamına soruşturma var!

Riva yakınında Öğünce Yolu’nda ağaç kıyımı tüm çıplaklığıyla ortada. Yeşil örtü tıraşlanmış, iş makinaları vızır vızır. Manzarayı ilk kez görenler şokta. Detaylar anlatılıyor: Köprünün bağlantı yollarıyla 100 kilometrenin üzerinde bir uzunluktan bahsediyoruz. Temmuzda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu 245 bin 121 adet ağaç kesildiğini söyledi. STK’lara göreyse her gün 10 bin ağaç kesiliyor.

Kesim alanında Kanlıca Orman İşletmeleri Müdürlüğü’nden bir görevli yanımıza gelip dert yanıyor: “Birdenbire geldiler, ‘Buraya yol yapacağız’ diyorlar. ‘Öyle yapamazsın’ dedik. ‘Bize resmi yazı gelecek.’ Yazı geç geldi, beklemek için direndik.” İleriyi gösteriyor: “Bak biz şu yolun soruşturmasını geçiriyoruz usulsüzlük var mı diye. Orman katlediliyor diye şikâyet geldi. Belki de ceza alacağız.”

Şehir ormanlarının üçte biri tıraşlanacak

IC İçtaş-Astaldi Konsorsiyumu’nun üstlendiği inşaatın temeli geçtiğimiz mayıs ayında atıldı. Sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre Garipçe-Poyrazköy arasında yapılacak 3. köprü için 2 milyona yakın ağaç kesilecek, İstanbul ormanlarının üçte biri yok olacak. Köprüye bağlanacak Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında Kocaeli-Çatalca havzalarındaki birinci sınıf verimli tarım toprakları ve içme suyu havzaları da tahrip olacak. ‘Kuzey Ormanları Savunması’, ağaç katliamının acilen durdurulmasını istiyor. Köprü ve yol yapmanın trafik sorununu çözmeyip tersine tetikleyeceğini savunuyorlar. Talepleri, İstanbul’da toplu taşıma ve raylı sistemin yaygınlaştırılması, deniz ulaşımına ağırlık verilmesi.