Milliyet Gazetesi'nden Yavuz Karaman'ın haberine göre, aylardır Kuveyt’te yapılacak gayrimenkul fuarı için hazırlıklar yapan Türk inşaat firmaları son dakika gelen bilgiyle şoka girdi. İnşaat firmaları 17-18 Eylül 2013 tarihlerindeki Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi için son hazırlıklarını yaparken, Kuveyt Ekonomi Bakanlığı’nın açıklamasıyla fuarın ertelendiğini öğrendi.
Kuveyt Ekonomi Bakanlığı, katılımcı firmaların teker teker analiz edileceğini ve Kuveyt vatandaşlarının mağdur edilmesini önlemek için böyle bir karar aldığını belirirken, karar fuarın yurt dışı çalışmalarını yürüten AYN Group’a bir tebliğde gönderildi.
Firmalar incelenecek
Kuveyt Ekonomi Bakanlığı, son dönemde Kuveytli yatırımcıların ülke dışında çok sayıda gayrimenkul yatırımı yaptıklarını belirterek, bu süreçte yetkin olmayan firmalar tarafından gerçekleştirilen satışlar ve ödenen avanslar sebebiyle çok sayıda mağduriyetin yaşandığını iddia etti.
Kuveyt Ekonomi Bakanlığı, 17-18 Eylül 2013 tarihlerinde gerçekleşecek olan organizasyona da Kuveytli yatırımcılar tarafından önemli bir ilginin olduğunu ve dolayısıyla yeni bir mağduriyetin yaşanmaması adına önlem almaları gerektiğini ifade ederek, bu kapsamda fuara katılan firmaların teker teker analiz edileceğini ve sadece yetkin, gerçek tüzel kişilerin fuara katılmasına ve Kuveytli yatırımcılara gayrimenkul satmasına müsaade edebileceklerini bildirdi.
1 aylık süre verildi
Fuarın ancak Kuveyt Ekonomi Bakanlığı tarafından talep edilen bir aylık inceleme süresinin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilebileceği açıklanırken, bu gelişme Türkiye Cumhuriyeti Kuveyt Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliği’ne de iletildi.
Bunun yanı sıra teşvik kapsamında değerlendirilen fuarın katılımcılarına Türkiye Cumhuriyeti tarafından destek de verilmişti. Katılım bedeli olan 25 bin doların yarısının kamu tarafından karşılandığı fuarın garantörlüğü de Türkiye olmuştu.
Bu yıl ilk defa düzenlenecek fuarda Dubai, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi birçok ülkeden 100 milyon doların üzerinde bir yatırım sermayesini temsil eden 500’den fazla Arap yatırımcının katılması bekleniyordu.
Fuara kimler katılacaktı?
Inrema ve AYN Group tarafından 17-18 Eylül 2013 tarihlerinde organize edilmesi planlanan Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi’ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başbakanlık Yatırım Ajansı, Emlak Konut GYO ile Demir İnşaat, Babacan Yapı, Viatrans, Teknik Yapı, Sarp Grup, Rayana Rezidans, Cathay Gayrimenkul ve Şehrizar Konakları katılacaktı. Soyak, Kuzu Grup, Makro İnşaat, Gül Yapı, Nef, Ağaoğlu ve Siyah Kalem gibi firmalar ise fuara rezervasyon yaptırmıştı.
Mütekabiliyet ile hızlandılar
Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasının ardından yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alımında büyük artış yaşandı. Geçen yılın 6 ayında 55 ülke vatandaşı Türkiye'den taşınmaz alırken, yasanın yürürlükte olduğu 2013'ün aynı döneminde sayı 88'e yükseldi. Mütekabiliyetin ardından Türkiye'den gayrimenkul alımına Arap ülkelerinden yoğun ilgi gösterildi.
Suudi Arabistan en çok gayrimenkul alan Arap ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. Kuveytliler 286, Iraklılar 225, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları 114, Ürdünlüler de 92 mülkle Suudi Arabistan'ı takip etti.
Türk devletinin garantisi var...
Fuarın katılımcılarından biri olan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, Türk inşaat sektörünün Çin’den sonra ikinci geldiğini ve bu anlamda kendini ispatladığını söyledi. Kuveytli yatırımcıların Türkiye’de ya da başka bir ülkede bazı kişi ya da firmalar tarafından mağdur edilmiş olabileceğini ifade eden Durbakayım, “Kendi açılarından böyle bir uygulama yapma ihtiyacı hissetmiş olabilirler ama bu fuar Türk devletinin teşvikiyle yapılıyor ve Türkiye’nin garantörlüğü var” diye konuştu.
Kuveyt cephesi mağdur olmuştu
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Kuveytli yatırımcıların 2009, 2010 ve 2011’de bazı Türk firmaları tarafından mağdur edildiğini söyledi. Kuveyt’in Türkiye’ye büyük ilgi gösterdiğini anlatan Demir, “Kuveyt’te konutzedeler oldu. Türkiye’den konut aldılar ama evlerini alamadılar, pazarda zayıfladık” dedi.
Bu fuara katılırken de bazı endişelerinin olduğunu ve gelinen süreçte bunun gerçek çıktığını ifade eden Demir, “Kuveytlileri mağdur edenleri ülkelerine almak istemiyorlar. Bu nedenle hem yerli hem de yabancı yatırımcının korunması için Türk yetkililer de gerekli tedbirleri almalı” dedi.