Kuveyt Türk’ten Sabancı’ya Yatırımcı Rüzgâra Koştu



Elektrik borsası olarak adlandırılan Dengeleme ve Uzlaştırma Sistemi’nde oluşan yüksek fiyatlar yerli ve yabancı yatırımcıların iştahını kabarttı. Kısa sürede devreye alınabilen ve yüksek kâr getiren rüzgâr santralına yönelen yatırımcılar kıyasıya bir rekabet yaşayacak.

Lisans alan şirketler arasında Sabancı, Borusan ve Fransız Perfect Wind’in şirketlerinin yanısıra Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.’de yönetim ve ortaklığa sahip Abdullah Tivnikli’nin şirketi de yer alıyor.

600 milyon euro’luk yatırım
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) geçen hafta yaptığı toplantıda rüzgâr santralı yatırımlarını değerlendirdi. Kurul, toplam yatırım tutarı 600 milyon euro’ya yaklaşan ve yıllık 2 milyar kilovatsaate yakın elektrik enerjisi üretecek 13 rüzgâr santralı projesi için lisans verme kararı aldı.

Lisans alan şirketler arasında Sabancı, Borusan ve Fransız Perfect Wind’in şirketlerinin yanısıra Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.’de yönetim ve ortaklığa sahip Abdullah Tikvinli’nin şirketi de yer alıyor. Söz konusu şirkette Abdullah ve Fahreddin Tivnikli’nin hissesi bulunuyor. Şirketin 7 proje için aldığı lisanslar kapsamında kuracağı tesislerin toplam kurulu gücünün 246 megavat olması öngörülüyor.

Petrol devinin gözü Türkiye’de
Sektörde, sadece yerli değil yabancı yatırımcıların da Türkiye’de rüzgara yatırım yapmaya hazırlandığı, İngiliz petrol devi BP’nin, Tivnikli’nin enerji şirketine talip olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, dünyanın en büyük elektrik şirketlerinden Fransız EDF’in de önümüzdeki günlerde rüzgâr lisanslarına sahip bir başka şirketin hisselerini satın alacağı konuşuluyor.

Öte yandan, piyasa girmek isteyen şirketler EPDK’nın kapısını aşındırıyor. Geçtiğimiz haftalarda Hindistan ve Alman enerji şirketlerinin temsilcilerinin rüzgâr yatırımları ile ilgili olarak EPDK’ya gelerek bilgi aldıkları öğrenildi.

Enerji sektöründe hızlı bir büyüme hedefleyen ve önümüzdeki 7 yılda 6.5 milyar dolarlık yatırım yapmayı öngören Sabancı Holding’in bünyesindeki ERE Hidroelektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. de 39 MW gücündeki Dağpazarı Rüzgâr santralı projesi için EPDK’dan üretim lisansı aldı.

Hidroelektrik santral yatırımlarının yanı sıra Aydın, Denizli ve Muğla elektrik dağıtım bölgesinin işletme hakkını elde eden Ceyhan Saldanlı’nın şirketinin yatırım başvurusunun da uygun bulunduğu öğrenildi.

Aynı bölge için başvurularda ihaleye çıkılacak

Yetkililer, bir bölge için tek başına başvuran şirketlere üretim lisansı verildiğini ancak, aynı rüzgâr kaynağı için birden fazla şirketin başvurması durumunda sıkı bir rekabet yaşanacağını belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl 1 Kasım’da kabul edilen rüzgâr yatırımı başvurularının toplam 715 proje ve 70 bin MW kurulu gücüne ulaştığını aktaran yetkililer, mevcut iletim kısıtlarına göre Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıl için 7 bin, 2020 yılına kadar da 20 bin megavat kurulu gücünde rüzgâr santralını devreye alabileceği ifade etti. Bu kapsamda, aynı bölge için başvuran şirketlerden hangisinin yatırım hakkını elde edeceğinin ihale ile belirlenmesi planlanıyor.