İngiliz The Independent gazetesindeki habere göre bilim adamları, Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki ısınmanın, dünyanın geri kalanından çok daha hızlı bir oranda ilerlediğini açıkça ortaya koyan kanıtlar bulduklarını bildirdi. Haberde, bu ısınmanın, tahmin edilenden on sene önce başladığı belirtiliyor. İklim değişikliği uzmanları, bölgedeki hava sıcaklıklarının, normalde sonbaharda beklenenden daha yüksek olduğunu belirlediklerini söylüyor. Uzmanlar, bu duruma Kuzey Kutup Denizi’ndeki yaz erimesinin artması dolayısıyla okyanuslardaki sıcaklığın da yükselmesini gerekçe gösteriyorlar. Uzmanlar ısınmanın geri dönülemez boyutta olabileceğini söylüyor.
Kuzey Kutbu, iklim değişikliği koşulları açısından en hassas bölgelerden biri. Bu bölgede yaşanan bir iklim değişikliğinin kuzey yarım küredeki hava koşullarına doğrudan etkisi oluyor.
2 trilyon ton eridi
Bu arada Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yeni uydu verilerine göre, Grönland, Antarktika ve Alaska’da 2003’ten bu yana 2 trilyon tondan fazla buzul eridi. Bilim adamlarının küresel ısınmaya ilişkin son veriler olarak nitelediği bulguların, NASA’nın GRACE uydusunun ölçümlerine dayandığı belirtildi. NASA’da görevli jeofizik uzmanı Scott Luthcke, uydunun buz ölçüm verilerine göre son beş yıl içindeki kara buzulları kaybının yarısından fazlasının Grönland’da meydana geldiğini kaydetti. Luthcke, Grönland’daki buzulların 2008 yazındaki verilerinin henüz tamamlanmadığını ancak bu yılki buz kaybının, hâlâ çok önemli olmakla birlikte 2007’deki kadar ağır çıkmayacağını söyledi.