Kütahya'da Tarihi Konaklar Kent Tarihi Müzesi Oldu



Kütahya'da yaklaşık 100 yıl önce inşa edilen iki tarihi konak, belediye tarafından restore ettirilerek Kent Tarihi Müzesi kimliğiyle hizmet vermeye başladı.
    
Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentin tarihi evleriyle ünlü Germiyan Sokak'ta bulunan Şapçızade ve Karaca konaklarını restore ettirerek bu yapılara yeni işlev kazandırdıklarını bildirdi. Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete giren konakların 1912 yılında yapıldığını ifade eden İça, şöyle devam etti:
    
''Sosyal dayanışma ve kardeşlik duygusunu artırmak, acıyı, sevinci paylaşmak kentlilik kimliğimizi güçlendirmekten geçer. Kütahyalı olma, Kütahya'nın hemşehrisi olma bilincini güçlendireceğimiz, gelecek nesillere aktaracağımız bu mekanı Kent Tarihi Müzesi diye isimlendirdik. Müzeyi oluşturduğumuz Şapçızade ve Karaca konakları, yaklaşık 100 yıl önce inşa edilmiş. Bu yapıları, Kültür ve Turizm Bakanlığından aldığımız özel müze izniyle Kent Tarihi Müzesi olarak hazırladık. Müzede idari bürolar, bilgi, dokümantasyon ve arşiv bölümü ile müze atölyesi bölümleri yer alıyor. Bahçesinde dünyada çini sanatının merkezi olan Kütahya'nın geleneksel ata sanatının üretim aşamaları tasvir ediliyor.''

İça, müzenin zemin katında tarih öncesi dönemden başlayarak Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne ait bilgi ve belgeler, fotoğraflar bulunduğunu belirtti. Birinci katta Kütahya'da kaybolmaya yüz tutan mesleklerden demirci, bakırcı, kalaycı, keçeci, sepetçi, dülger, bıçakçı, semerci, nalbant, saraç, kunduracı gibi meslek gruplarının bölümler halinde heykel ve fotoğraflarla canlandırıldığına işaret eden İça, şunları kaydetti:

''Birinci katta unutulmaya yüz tutmuş mesleklere ait araç ve gereçlerin orijinallerine ait dükkanlar, ikinci katta Kütahya'daki ev yaşamı ve konaktaki odaların iç mekanları, günlük hayat canlandırıldı. İkinci katta, gelin, düğün, kına, selamlık, giysiler, yatak odası, mutfak ve halı dokumacılığı gibi ögeler tasvir edildi. Müze binası yanında bulunan konakta ise Kütahya kentine ait belgeler ve bilgiler arşivlenecek ve isteyen araştırmacıların hizmetine sunulacak.''