Kütahya’da Çinili Cami için Yıkım Kararı



Kütahya’nın Maltepe Mahallesi’nde bulunan, Kütahya’ya özgü mavi çinileri ve mimari yapısı ile şehrin simgelerinden olan Çinili Cami, son günlerde yıkım kararı ile gündemde.

Kütahya Valiliği ve Kütahya İl Kültür Turizm Müdürlüğü, zemin kayması yaşandığı gerekçesiyle güçlendirme çalışmaları yapılan ve 5 yıldır ibadete kapalı olan caminin, yıkılıp yeniden yapılacağını açıkladı.

Gazete Duvar’dan Cansu Aydemir’in haberine göre; karar, Kütahya'da tartışmalara sebep oldu. Kütahyalıların bir kısmı caminin restore edilmesini isterken bir kısmı da yeniden yapılması gerektiğini savunuyor.

İçi kalem işi süslemeler, dışı ise Kütahya çinileriyle süslenen Çinili Cami, ressam, neyzen ve minyatür sanatçısı olan Ahmet Yakupoğlu tarafından 1973 yılında yaptırıldı. Maltepe Mahallesi’nde yaşayanlar tarafından imece usulü yaptırılan caminin iç süslemeleri ve dış yüzeyindeki çinilerini Yakupoğlu, tek tek elleriyle yerleştirdi ve işledi. Geçmişi yakın bir tarihe dayansa da hem dış yüzeyini baştan sona saran özel üretim Kütahya çinileri hem de sekizgen iki katlı ve tek kubbeli yapı tarzı ve mimarisiyle Çinili Cami, dünyada tek olma özelliği taşıyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yakupoğlu’nun ölmeden önce bütün mal varlığı ve eserlerini Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’ne bağışlaması üzerine Çinili Cami, üniversite bünyesinde korumaya alındı ve bazı bölümlerinin deforme olması nedeniyle güçlendirilmesine karar verildi.

5 yıl boyunca kapalı kalan cami ile ilgili Kütahya Valisi Ali Çelik, caminin kurtarılması ve restorasyonun yapılması için düzenlenen toplantıda, Dumlupınar Üniversitesi’nin sorumluluğunda olan caminin mülkiyetinin, 27 Nisan tarihi itibariyle İl Özel İdaresine devredileceğini ve restorasyonun hızlandırılacağını açıkladı.

Devir işleminin ardından restorasyon çalışmalarının başlaması beklenirken, 27 Haziran 2023 tarihinde Kütahya İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nden yapılan kamuoyu duyurusunda, cami ve minarenin yıkılarak yeniden yapılacağı açıklandı. Açıklamada, yeniden yapımın hem uygulanabilirlik ve hem de can güvenliğini sağlama açısından çok daha iyi, akılcı ve bilimsel bir çözüm olduğu belirtildi. Buna göre, camideki çiniler sökülecek yeniden inşa edilince yerine yerleştirilecek.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf: Kütahya Valiliği)