İzmir Limanı ile Turan’ın arka kısımlarını kapsayan ve 550 hektarlık alanda kurulması planlanan 3. İzmir projesi için çok katlı binalara izin veren ve inşaat yoğunluğunu artıran teklif, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kararın kentin yararına olduğunu söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “Yeni İzmir” olarak bilinen İzmir Limanı ve Turan arasındaki 550 hektarlık alanda kat sayısı ve imar yoğunluğunun artırılması konusunda getirdiği öneri, hayata geçiriliyor. Kocaoğlu’nun bir ay önce verdiği imar planı değişikliği önergesi, Meclis Bayındırlık ve İmar Komisyonu’nda oybirliğiyle kabul edildi. Bölgede gökdelen kurulmasına uygun zemin hazırlayacak karar, pazartesi toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi.
Kararın sivil toplum örgütleriyle yaptıkları toplantılar sonucu genel mutabakatla aldıklarını belirten Kocaoğlu, gerek 1/5000, gerekse de 1/1000 ölçekli imar plan çalışmalarının tamamlandığını, ancak bu süreçte gelen bazı itirazları dikkate alarak yeniden bir düzenleme yapma ihtiyacı duyduklarını söyledi.
Gökdelen taleplerinin önünü açmak için böyle teşvikli bir bölgenin kentin yararı için kullanılacağını düşündüklerini anlatan Kocaoğlu, “Yeni kent merkezi projesi 7 yıl önce başladı. Planlama çalışmaları sonuçlandı. Belli itirazlar oldu. İlk planlamada önerilen emsal 4 emsaldir. Biz itirazlardan da hareket ederek, 5 bin metrekarede zemin durumunu göz önüne alarak, yeniden bir düzenleme yaptık” dedi.
Sirkülasyonu engellemeyecek
Bu bölgenin zemin ve nitelikli inşaat yapılandırması ve kentin dönüştürülmesi için bir teşvik olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, şunları söyledi:
“Ne Konak ne de Karşıyaka belediyeleri burada bir tane inşaat ruhsatı vermedi. Dolayısıyla plan uygulamaya geçince kimse mağdur olmayacak. Hesapları yaptık. Optimum bir yoğunluk ve zemin kullanımını hayata geçirmek için hesap yaptık. Gerek iş alemi, gerek turizm ve kentin gökdelen ihtiyacının 1900’lü yıllardan beri bakir kalan liman arkasına yapılması, İzmir’i ayağa kaldıracak. Mal sahiplerinin talepleri ve değerlendirmelerimiz sonucu, yatırımların karlılığının artırılması için bazı teşvik unsurlarının yaratılmasına karar verdik. Hem zemini hem de yoğunluğu yatırımcı için cazip gelecek, kenti hareketlendirecek bir yapıya kavuşturuyoruz. Bu karardan dolayı önümüzdeki günlerde eleştiride alacağız. Ama kararı kentin gelişmesi için düşündük. Bir menfaat söz konusu değil. İzmir’de son 1-2 yıldır bir hareketlilik söz konusu. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu hareketliliği sürdürmek istiyoruz. Yoğunluk artışının hava sirkülasyonunu engellemeyecek şekilde olduğuna inanıyorum.”