"Brigitte ve Ayan Gülgönen'in 18. ve 19. Yüzyıl Kilim Koleksiyonu" Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde
Milli Reasürans Sanat Galerisi özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor ve dünyanın önde gelen kilim koleksiyonerleri arasında yer alan Brigitte ve Ayan Gülgönen'in, 18. ve 19. yüzyıl Anadolu kilimlerini kapsayan seçkin koleksiyonundan bir seçme sunuyor. Bazı örnekleri daha önce literatüre girmemiş, çok az tanınan ve sıra dışı özellikler gösteren Anadolu kilimleri, ilk kez 3 Mayıs - 23 Haziran 2006 tarihleri arasında Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde sergileniyor.
Brigitte ve Ayan Gülgönen, sergide daha önce yayınlanmamış ya da az tanınan ve sıra dışı özellikler gösteren kilimlere yer verildiğini belirtiyor. Sergi, bu kapsamıyla kilim uzmanlarının ilgisini çekebileceği gibi, meraklılara da çok sürprizler sunabiliyor.
Sergi nedeniyle yayınlanan kitapta Josephine Powell'ın sunuş yazısına, Ayan Gülgönen'in kilim ve koleksiyonu konusunda bir yazısına ve kilim uzmanı Şeref Özen'in kaleme aldığı bir metine de yer verildi. Kitapta, her kilimin yanında tanıtıcı kısa açıklamalar ve Mimar Ahmet Gülgönen'in her kilimden bir motifi öne çıkardığı desenler yer alıyor. Türkçe ve İngilizce yayınlanan kitap, bu içeriği ile kilim literatüründe önemli bir yere sahip.
Galeri yöneticisi Amelie Edgü, daha önce Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde "Tülü", İslam Eserleri Müzesi'nde "18-19. Konya Kapadokya Halıları"nı sergileyen Gülgönenler'in neden bu önemli sergi için bir sanat galerisini seçtiklerini şöyle açıklıyor:
"Ayan ve Brigitte Gülgönen, sadece kilim ve el sanatları ile ilgilenmiyorlar. Plastik sanatlar da onların ilgi alanı içinde. Zevkle oluşturulmuş seçkin bir resim koleksiyonları var. Onların bu zevkini kilim seçimlerinde de görüyoruz. Kilime sadece bir el dokuması ya da tekstil örneği olarak etnolojik bakış açısıyla yaklaşmıyorlar; yaratıcılık, renk uyumu, düzenleme, oranlar gibi konularda bir plastik sanat eseri gibi de görüyorlar. Seçimlerinde bunların da ağırlıklı bir yerinin olduğunu düşünüyorum. Sergiyi çok özellikli kılan nedenlerden biri de bu. Sergiye kilim koleksiyonerleri ve tekstil ile ilgilenenlerin dışında plastik sanatlara yakın olanların da izlemesini öneriyorum".