Kuruyan Pınara Arsenikli Su Şebekesi!



Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Sivas Bakırtepe’de Pınargözü Köyü’nün su kaynağı, bölgede madencilik yapan firmanın faaliyetleri nedeniyle kurudu. Susuz kalan köyleri sosyal sorumluluk projesi adı altında su şebekesine bağlayan firma, bölge halkına altı ay boyunca arsenikli su içirdi. Kangal Toplum Sağlık Merkezi tarafından bölgeye bağlanan şebeke suyunda Şubat 2013’te yapılan ölçümlerde arsenik oranı mevzuat limitinin üzerinde 25 ppm olarak tespit edildi. Şebeke suyundaki arsenik, Pınargözü, Davutoğlu ve Taşgeçit köylerini etkiledi. Madencilik firması, bölge halkının tepkisi ardından su şebekesi için arıtma tesisi kurarken, köyde şimdi su sıkıntısı yaşanıyor. Pınargözü Köy Derneği, su kaynaklarını geri almak için firmaya dava açacak.

1956 yılından bu yana bölgede faaliyet gösteren şirketi maden sahası, Pınargözü köyüne 2 km uzaklıkta. Maden sahasında yapılan çalışmalar sırasında patlatılan dinamitlerle maden ocağının derinliği 168 metreye indi. Köyde 165 metre derinliğinden çıkan su kaynağı 2011 yılında kot olarak alçakta kalan maden ocağına kaydı.

‘Su sıkıntısı çekiyoruz’

Bakırtepe Çevre Platformu ve Pınargözü Köyü’nden jeoloji mühendisi Hüsne Gölbaşı, “Su kaynağımız oldukça gürdü, çevredeki 5 köye su sağlıyordu. Saniyede 100 litreden fazla debiye sahipti. Şimdi suyumuz kesildi. Suyu başka yerden çıkarıp sekiz su motoruyla suyu tahliye ediyorlar. Kesilen suyun yerine bağladıkları suyu tahlil etmeden köylere bağlamışlar. Köy halkı o suyu aylarca içti. Arıtma tesisi kurdular; ama şimdi de arıtıp verdikleri su köye yetmiyor. Köy halkının üç dört gün suyu kesildiği oluyor. Suyumuzu geri almak için dava açacağız” dedi.

Ağaçlarımız kurudu

Pınargözü köyü muhtarı İrfan Sönmez, “Kesilen su kaynağımızla tarım arazilerimiz, bahçelerimizi sulardık. Artık tarım için suyumuz kalmadı. Verdikleri su ancak bizim kullanmamıza yetiyor. Meyve ağaçlarımız, kavak ağaçlarımız, çayırlarımız kurudu susuzluktan. Su kaynağımızı geri istiyoruz. Yarın bir gün bu şirket buradan gittikten sonra biz artıtma tesisinin senelik 30-40 bin TL’lik masrafını ödeyemeyiz” dedi.

‘Arıtma tesisi çözüm değil’

Metalurji Mühendisleri Odası Halk Sağlığı ve Ekoloji Komisyonu Başkanı Cemalettin Küçük, yapılan demircilik faaliyetinde çözülen arseniğin tüm doğaya karıştığını ve arıtma tesisi kurularak soruna çözüm getirilemeyeceğini söyledi. Küçük, “Pınargözü’nde yapılan demircilik faaliyetinde kimyasal kullanmadan dahi, sadece yıkama öğütme biçiminde toprağa dokunduğunuzda doğada bağlı olan arsenik çözülüyor. Arsenik, tarlalara, derelere, besin zincirine karışıyor. Pınargözü’nde temiz su bulup getirseniz de o bölge yaşanmaz hale getiriliyor” dedi.

Bölgeye aynı firma tarafından siyanürlü altın madenciliği için açılması planlanan yeni maden sahasına karşı bölge halkının açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Küçük, açılması planlanan maden sahasıyla Davutoğlu, Pınargözü, Değirmen Çayı, Kalkım, Eğricek, Akçaşehir, Bulak, Elkondu, Yellice köylerini siyanür ve arsenik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Madencilik firması ise yaptığı açıklamada, “Pınargözü köylülerinin sularındaki azalmalar sebebiyle şirketimize müracaatları sonucu sondajlı arama çalışmaları başlatılmış maden sahası dışındaki açılan su kuyusundan bulunan suya içme suyu kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla çevre ve insan sağlığına etkisi olmayacak parametrelerin sağlanmsası için iki ünite kimyasal arıtma ilave edilmiştir” denildi. Firma, arıtma tesisinin kurulması ardından sağlanan suyun arsenikli olmadığını belirtti.