Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Manisa'da ‘Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan’ olarak tescillenen Marmara Gölü kuraklık ve kaçak sulama nedeniyle tamamen kurudu. DSİ Genel Müdürlüğü, kuruyan göle Bozdağ'dan su sağlanması konusunda çalışmalarını sürdürürken, Manisa Valiliği ise Marmara Gölü konusunda dikkat çeken bir işbirliği protokolüne imza attı.
Sözcü’den İlker Kılıçaslan’ın haberine göre; Manisa Valililiği kuruyan gölün rehabilitasyonu için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı.
İmzalanan iş birliği protokolü kapsamında su tutma kapasitesi azalıp kurumaya başlayan Marmara Gölü'nün bir kısmına, sulama ve havzadaki biyolojik çeşitliliğin devamlılığı amacıyla temiz su depolama/rezerv alanı oluşturulması, kuruyan diğer kısımların da organik tarımsal üretim faaliyetinde bulunulması amaçlandığı belirtildi.
İmzalanan protokol çerçevesinde, Marmara Gölü üzerinde kaçak yollarla ve işgalle ekilen mevcut alanlar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından traktörle sürüleceği ve bu alanlarda organik tarım yapılacağı öğrenildi.
“Gölü kurtarmak yerine rant kapısı açıyorlar”
Manisa Valiliği'nin imzaladığı protokol hakkında açıklamada bulunan ve kuruyan Marmara Gölü'nün kurtarılması için önemli mücadeleler veren Manisa Salihli Çevre Derneği'nin başkanı Hakkı Uysal, protokolün gölü kurtarmayı amaçlamadığını iddia etti.
Uysal, “Gölü kurtarmak çok basit. Besleyen su kaynaklarının önünün açılması gölü kurtarır. Ama bunu yapmak yerine gölün büyük bir kesimini ranta açmak ve ufak bir kısmını su ile göstermelik olarak beslemek istiyorlar. Gölü kurtarmak yerine, tarım alanına çevirmeye çalışıyorlar. Resmi olarak tarım alanına çevrilen göl ise önümüzdeki yıllarda peyder peyder bazı kesimlere satılarak rant sağlanacak.” şeklinde konuştu.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.
(Fotoğraf: AA)