Allianoi Girişim Grubu, Allianoi'nin sulara gömülmesini engellemek için açılan davalarda henüz yürütmeyi durdurma konusunda bir karar verilmeden, İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun yarın (7 Mart) yapacağı toplantısında Allianoi'yi yeniden gündemine aldığını duyurdu.
Bölge Kurulu 27 Kasım 2006 tarihli kararıyla DSİ II. Bölge Müdürlüğü'nün, Allianoi'nin baraj suları altında kalmasına yol açacak projesini onaylamıştı.
Allianoi Girişim Grubu üyesi 87 yurttaş, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Arkeologlar Derneği, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Truva Folklor Araştırmaları Derneği, TMMOB Mimarlar Odası ve Çağdaş Hukukçular Derneği'yle birlikte Kültürel Mirasın Korunması Hukuku'na aykırı olan bu kararın iptali için dava açmıştı.
Allianoi Girişim Grubu'ysa, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 04 Mart1988 tarihli, "koruma kurulu kararları hakkında iptal davası açılmış olması halinde, dava sonuçlanmadan aynı konu gündeme alınamaz" diyen ilke kararını anımsattı; önceki kararın iptali davası sonuçlanmadan, Allianoi konusunun yeniden gündeme alınmasının bu ilke kararına aykırılık oluşturduğunu belirtti.
"Barajın götürdüğü getirdiğinden daha fazla"
Girişim Grubu, ayrıca Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim-Enerji-Deprem-Ulaştırma (EDU) Ulusal Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İlyas Yılmazer'in şu açıklamasına yer veriyor:
"Faaliyete geçirilmek istenen baraj, başlangıçta 70 milyon metreküp ve giderek azalan oranda su sağlayacak. Yaklaşık 40 yıl sonra da işlevini yitirmiş olacak. Kamulaştırma, ovaların ulusal servet değeri, yapım masrafları ve diğer giderler göz önünde tutulduğunda barajın 40 yıl sonraki getirisi, götürüsünün ancak yüzde 41'i kadardır. Allianoi uygarlık anıtlarının bedeline ise paha biçilemez. Ayrıca asırlardır hizmet veren yerısı (jeotermal) gizil gücünün değeri barajın getirisinden daha da fazladır".
ŞPO: Allianoi yerinden korunmalı
Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ise, Koruma Kurulu'nun DSİ'nin Allianoi'yi sular altında bırakacak projesine verdiği onayı geri alması gerektiğini, daha önce koruma kurullarının verdiği "1. derecede sit alanı" kararlarının ve bilim kurulunun raporunda yer alan "Allianoi sular altında bırakılmadan ve başka bir yere taşınmadan korunmalıdır" kararının gereğinin yapılmasını istedi.
ŞPO, Allianoi'ye ilişkin tüm süreçlerin takipçisi ve tarafı olacağını belirtti ve İzmir 2 No'lu Koruma Bölge Kurulu üyelerini, "koruma" görevinin gereğini yapmaya çağırdı.