İHA'nın haberine göre, Devlet Su İşleri ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kurşunlu Şelalesi'nden suyun giderek azalması nedeniyle özellikle yaz mevsiminde suyun 4 ay akması için proje hazırlıyor. Bölgede seraların artması ve çiftçilerin sondaj suyu kullanmasının şelalenin suyunu etkilediği belirtilirken, Devlet Su İşleri ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kurşunlu Şelalesi'ni kurtarmak için harekete geçti. Suyun özellikle yaz sezonunda 4 ayda artırılması için 11 trilyonluk bir proje hazırlandı. İncelemelerini sürdüren yetkililer, şelaleye sondajla su taşımak için hazırlanan projenin suyun artırılmasını sağlayacağı görüşünde.
Şelalenin kurtarılması gerek
Yaz döneminde şelalede suyun debisinin 15'lere kadar düştüğünü belirten işletme sorumlusu Hakkı Çıtırgı, suyun geçen yıllara göre bu yıl daha fazla azaldığını söyledi. Doğa harikası Kurşunlu Şelalesi'nin kurtarılması gerektiğini belirten Çıtırgı, şöyle konuştu: "Devlet Su işleri ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü birlikte şelaleden yaz aylarında suyun sürekli akması için iki proje hazırlıyor. Projeler sondaj kuyusundan alınan suyun gölette birikmesini sağlamak ve Oymapınar Barajı'ndan getirilen suyun gölette biriktirilmesi. Sondaj kuyusundan göletle biriktirilen su, yaz aylarında 15 gün yetecek kadar, Oymapınar Barajı'ndan getirilecek su ise 4 ay yeter."
Nedeni sondaj kuyuları
Kurşunlu Şelalesi'nde şu an 15 debilerde su olduğunu kaydeden Çıtırgı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlet Su İşleri ve Milli Parkların bütçesine göre proje hazırlanacak. Proje hazırlanırsa yaz aylarında 4 ay su olacak. Bu projeler hazırlanmazsa şelaleden çeşme suyu gibi su akar. Şelaledeki suyun azalma nedenleri bölgede vatandaşların seraları için sondaj kuyuları ve sulama suyu kullanması olabilir."
Turist sayısı azaldı
Şelalede suyun azalması nedeniyle turist girişinde azalma yaşandığını belirten hediyelik eşya satan esnaf Özgül Bilge, "Turistler burada suyun bol olmasını istiyor. Bu yıl kuraklık var. Yazın bu bölgede bahçeler sulanıyor. Geçen yıla göre bu yıl su az akıyor. Geçen yıl su daha üst seviyedeydi. Turistlerin hoşuna gidiyordu. Su azalınca turistler buraya gelmek istemiyor" dedi.
Şelale esnafı Mustafa Deryahan ise "Geçen yıl bu aylara göre daha fazla yağmur yağıyordu. Bu sezon yağmur yağmaması nedeniyle şelalede azalma yaşandı. Yazın daha fazla azalma olur. Geçen yıl şelale perde gibiydi" diye konuştu.