Küresel Yer Gözlem Grubu, İstanbul'da Toplanıyor



Dünyanın yer-gözlem alanındaki en büyük ve önemli organizasyonları arasında bulunan Küresel Yer Gözlem Grubu (GEO), sekizinci hükümetlerarası genel kurul toplantısı ve komite toplantılarını gerçekleştirmek üzere, TÜBİTAK ev sahipliğinde İstanbul'da olacak. GEO Yıllık Toplantısı; doğal afetler, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik, sürdürülebilir tarım gibi toplumu doğrudan etkileyen konularda çalışan dünyaca ünlü bilim insanı ve karar vericileri bir araya getirecek.
    
Amerika, Rusya, Japonya, Almanya gibi uzay faaliyetlerinde yetkin 87 üye ülke ve Avrupa Komisyonu ile aralarında Avrupa Uzay Ajansı, Dünya Meteoroloji Organizasyonu'nun da yer aldığı 61 uluslararası kuruluşu bünyesinde barındıran GEO'nun yıllık toplantısına aralarında ABD Başkanı Barack Obama'nın Bilim Danışmanı Dr. Steven Fetter, Amerikalı ilk bayan astronot ve Amerika Okyanus ve Atmosfer Kurumu (NOAA) Başkan Yardımcısı Kathryn Sullivan, Avrupa Komisyonu Araştırma ve Inovasyon Bölüm Başkanı Robert-Jan Smits, Hollanda Uzay Ajansı Başkanı Ger Nieuwpoort, Avrupa Uzay Ajansı Yer Gözlem Programı Genel Müdürü Volker Liebig, İtalya Uzay Ajansı Başkan Yardımcısı Ezio Bussoletti, İngiliz Uzay Ajansı Yer Gözlem Departmanı Müdürü Ruth Boumphrey gibi yer-gözlem alanında uzman isimler katılıyor. Etkinlikte, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı GEO afet çalışmalarında izlenen jeolojik olarak aktif 11 bölgedeki doğal afetler, Van depremi, sürdürülebilir tarım, enerji, hava-çevre kirliliği gibi konularda toplantılar yapılacak.
    
500'ün üzerinde yerli ve yabancı katılımcının yer alacağı etkinlik kapsamında Sekizinci GEO Genel Kurulu ve komite toplantılarının yanı sıra kuruluşların proje ve faaliyetlerini tanıtacağı sergi ve özel oturumlar da düzenlenecek. Toplantılara dışarıdan katılım alınmayacak, ancak sergi alanı 17 Kasım 2011 Perşembe günü 14.00-18.00 saatleri arasında gezilebilecek.
    
Sergi alanında aralarında Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Avrupa Meteorolojik Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT), Japon Uzay Ajansı (JAXA) gibi önemli yabancı kuruluşlar ve Türkiye'de yer-gözlem alanında faaliyet gösteren kurum standlarının yanı sıra, 15-17 Kasım süresince sergi alanında düzenlenecek sunumlarla proje ve çalışmalarını paylaşacak.
    
Medya mensupları uzmanlarla bir araya gelebilecek
    
GEO, 2002 yılında G-8 ülkelerinin liderliğinde temelleri atılan, dünya genelinde Küresel Yer Gözlem Sistemlerinin Sistemini (GEOSS) oluşturma çabalarına öncülük eden bağımsız ve gönüllü, hükümetlerarası bir organizasyon. Organizasyonda yer alan hükümet ve kuruluşlar, tamamen gönüllü olarak GEO faaliyetlerini destekliyor. 2011 yılı itibarıyla GEO bünyesinde 86 üye ülke, Avrupa Komisyonu ve 61 uluslararası kuruluş yer alıyor. GEO'ya hükümetler düzeyinde 2008 yılında 74. ülke olarak katılım sağlayan Türkiye'de koordinasyon Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına TÜBİTAK tarafından yapılıyor. TÜBİTAK, GEO faaliyetlerine aktif olarak katılımı ve özellikle yer gözlem temelli projelerde ve bu projelerle gerçekleştirilecek küresel politikalarda Türkiye'nin etkin yer almasını sağlıyor.
    
TÜBİTAK yetkilileri, medya mensuplarının da toplantıya katılacak uzmanlarla bir araya gelme fırsatı bulacağını bildirdi.