ABD’de yazılan bir doktora tezi, küresel ısınmayla artan buharlaşmanın bilim insanlarının tahminlerinin tersine Antarktika’da buzullaşmaya yol açacağını öne sürüyor.
Tartışmalı doktora tezine göre, sera etkisiyle, buharlaşma artacak ve yağmur rejiminin dengesi bozulacak. Ancak artan yağışların Güney Kutbu’ndaki etkisi daha fazla kar yağışı ve buzullaşma olabilir. Antarktika’nın buzullaşması da okyanus akıntıları yoluyla kıyı bölgelerde iklimi soğutabilecek.
University of Maryland-Baltimore doktora öğrencisi Dylan Powell’ın yaptığı araştırma şimdiye kabul gören, küresel ısınmanın Güney Kutbu’ndaki buzulları eriteceği tezinin tam tersini savunuyor. Powell, Kuzey Kutbu’nda bir miktar buzul erimesi olmasına karşın, Antarktika’da ciddi oranda yeniden buzullaşmanın meydana geleceğini ve bunun dünya denizlerindeki su ve buzul kaybını dengeleyeceğini öne sürüyor.
Powell, deniz üstündeki buzulların su içindeki derinliklerini kaydetmek için NASA’nın Özel Mikrodalga Sensörü’nü (Special Sensor Microwave/Imager) kullandı. Bu veriler daha sonra süperbilgisayarda değerlendirildi. Powell, tezinin simülasyona dayandığını, daha kesin bir öngörü için dünya denizlerinden gerçek buzul seviyesi verilerinin toplanması gerektiğini belirtiyor.
ANTARKTİKA’DA ‘BUZUL ÇAĞI’
Kutuplardaki buzullaşma ve yağış rejimi okyanuslardaki akıntıların gücünü belirliyor. Bu okyanus akıntıları ise lokal iklimler üzerinde etkili oluyor. Isınan yeryüzünde buharlaşmanın artacağı ve bunun da daha fazla yağışa yol açacağı düşünülüyor. Powell’ın çalışması yeryüzünde artan yağışın Antarktika’ya kar yağışı olarak düşeceğini ve buzullaşmayı artıracağını öngörüyor. Böylece Güney Kutbu’ndaki buzullar yükselecek ve kalınlaşacak.
Küresel ısınmanın Antarktika’yı eriteceği tezinin karşısında, yükselen sıcaklıklarla artan buharlaşmanın Güney Kutbu’nu genişleteceğini savunan bu tez, sera etkisinin sonuçlarının aslında belirsiz olduğunu da gösteriyor.
Not: Powell’ın tartışmalı makalesi, Journal of Geophysical Research adlı hakemli dergide yayımlandı.
Kaynak: LiveScience.com