Dünya Yaban Hayatını Koruma Fonu (WWF) tarafından küresel ısınmanın boyutları ve sonuçlarını gösteren ‘Kutuplarda İklim Değişimi ve 2 Derecelik Artış Raporu’ açıklandı. Akdeniz Havzası’nda bulunan Türkiye de küresel ısınmadan nasibini alıyor. Rapora göre, 40 derece’ye yakın sıcaklıklar mevsim normali olacak, tarım alanlarının yüzde 40’ı kuruyacak.
WWF-Türkiye, kutuplarda meydana gelecek 2 derecelik ısı artışının, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nı olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. Kuruma göre, iklim değişikliği, Akdeniz’de sıcaklığın en yüksek (35 derece ve üzeri) olduğu süreyi 6 haftaya kadar uzatacak. Bu durum da, Akdeniz Havzası’nda, sıcak hava dalgası, kuraklık, orman yangınları ve tarımda verim düşüklüğü gibi sorunlara yol açacak.
KURAKLIK VE ORMAN YANGINLARI
Oxford Üniversitesi’nden Dr. Mark New’ün araştırmasına atıfta bulunan WWF-Türkiye, iklim değişikliği ve sıcaklık artışının başta turizm ve tarım olmak üzere Akdeniz ekonomilerine büyük zarar vereceği görüşünde. Isınan iklim, kuraklığı geniş alanlara yayacak. Tarımsal verim düşecek ve özellikle yazın yetişen ve sulama gerektiren ekinler olumsuz etkilenecek. Tarımsal arazilerin yüzde 40’ının kuraklık bölgesi olacağı belirtiliyor. Sıcak dalgalarındaki artış orman yangınlarını tetikleyecek; bu da bölgenin doğal güzelliklerinin yok olması anlamına geliyor.
Akdeniz Havzası’nın ısınması, Kuzey İtalya, Kuzey Ege ve Marmara gibi kuzey kesimlerde de 5 dereceye kadar sıcaklık artışına neden olacak. Bir diğer dengesizlik de yağmur rejiminde yaşanacak; Güney Akdeniz’de yıllık yağış miktarı 5’te 1 oranında düşerken, Kuzey Akdeniz’de ise yaz mevsiminde yağış miktarı yüzde 30 artacak. Ancak, bunun karşılığında tüm yıl boyunca kuraklık zamanları uzayacak.
SU SIKINTISI YENİDEN
Küresel iklim değişimi bölgede büyük bir su sıkıntısı yaratacak. İspanya’da yapılan bir çalışmaya göre, 1 derecelik artış dahi İspanya’daki su oranında yüzde 5 ile 14’lük bir azalmaya neden olacak. Akdeniz Havzası’nın biyolojik çeşitliliği 2 derecelik sıcaklık artışıyla birlikte tehlikeye giriyor. Sıcaklık artışı, Kuzey Akdeniz’de bitkilerin yüzde 50 oranında kaybedilmesine yol açacak. Kayıp oranı, kuzey İspanya ve özellikle Fransa’da yüzde 80’e kadar çıkabilecek.
WWF raporunun bilimsel koordinatörü Dr. Tina Tin, 2 derecelik sıcaklık artışının, hassas Akdeniz ekolojik dengesini çok büyük bir riskle karşı karşıya bıraktığını belirterek, küresel ısınmayı ’2 derecelik’ tehlike eşiğinin altında tutmak için dünya liderlerinin acil harekete geçmesi gerektiğine vurgu yaptı. Dr. Tin, gelişmiş ülkelerin, karbondioksit (CO2) emisyonlarını Kyoto Protokolü’nün belirlediği oranların altında tutmakla yükümlü olduğunu ve 2012’den sonra da bu oranı yüzde 60-80 oranında azaltmaları gerektiğini kaydetti.
BUSH BİLDİĞİNİ OKUYOR
Dünyanın en büyük ekonomisi ve kirleticisi ABD’nin Başkanı George Bush, küresel ısınmanın ‘bilimsel olarak’ kanıtlanamadığı ve Kyoto şartlarının ABD ekonomosini zarara uğratacağı gerekçesiyle Protokol’den çekilmişti.