Küresel İklim Liderliği Yüz Değiştiriyor



Bonn'da devam eden iklim müzakereleri, özellikle Paris Anlaşması sonrası atılacak adımları masaya yatırıyor.

Dünya Gazetesi'nden Didem Eryar Ünlü'nün haberine göre, dünyanın dört bir yanından gelen müzakerecilerin merak ettiği konuların başında ise yeni ABD yönetiminin iklim konusundaki bakış açısının süreç üzerinde etkisi geliyor.

The Climate Action Tracker bu konuda bir analiz yayınladı. Analiz, iklim değişikliği konusunda küresel liderliğin değişmeye başladığını, Hindistan ve Çin'deki olumlu gelişmeler sayesinde iklim değişikliği ile mücadele sürecinin yavaşlamayacağını gösteriyor.

Çin ve Hindistan’da kömür kullanımında yaşanan gerilemeler bir yıl önce yapılan tahminlerle karşılaştırıldığında, 2030 yılı itibarıyla öngörülen küresel karbon emisyonu artışını iki ile üç milyar ton kadar azaltacağı görülüyor.

Climate Action Tracker’ın açıkladığı analize göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın zamanda yaptığı çok kapsamlı ve geri adım atan politika değişikliklerinin 2030 yılına kadar küresel emisyonlar üzerinde çok büyük bir etki yaratması da beklenmiyor.

Çin ve Hindistan küresel karbon emisyonu artışını yavaşlatırken, Trump’ın politikalarının ABD emisyonlarındaki düşüşü durduracağı ifade ediliyor.

Analizi yorumlayan NewClimate Institute’den Profesör Niklas Höhne, “Trump hükümetinin ABD iklim politikalarında attığı son derece olumsuz geri adımların tamamı uygulandığı ve diğer aktörler tarafından telafi edilmediği takdirde, projeksiyonlar ABD emisyonları grafiğindeki düşüş trendinin devam etmeyeceği, emisyon çizgisinin düz çizgi olarak devam edeceği yönünde” bilgisini veriyor.

Bu arada, hem Çin hem de Hindistan’ın Paris Anlaşması taahhütlerinden fazlasını gerçekleştirmeleri bekleniyor.

Çin’de kömür tüketimi son üç yıldır düşüşte

Çin’de kömür tüketimi 2013 yılından bu yana düşmeye devam ediyor. Bundan sonrası için de sürekli ve yavaş bir düşüş bekleniyor. Hindistan ise planlanan kömürlü termik santrallerine artık ihtiyacı olmayabileceğini açıkladı. Kısa süre önce açıkladığı politikaların tamamının uygulanması halinde, önümüzdeki on yıl içinde Hindistan’ın CO2 emisyonu artışında önemli bir yavaşlama meydana gelecek.

Climate Analytics’ten Bill Hare, “Bundan beş yıl önce Çin ya da Hindistan’ın kömür kullanımını durdurması, hatta yavaşlatması, üstesinden gelinemeyecek bir engel olarak görülmekteydi, zira kömürlü termik santrallerin bu ülkelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olduğunu düşünen birçok taraf vardı. Yakın zamanda yapılan gözlemler ise, Çin ve Hindistan’ın bu zorluğu aşma yolunda olduklarını ortaya koyuyor” diyor.

Trump hükümeti kararsız

Çin ve Hindistan’daki olumlu gelişmeler, ABD’de Trump hükümetinin teklif ettiği politikaların emisyonlar üzerindeki olumsuz etkilerinden (2030 yılına kadar tahmini 0.4 gigaton CO2) çok daha etkili.

Ecofys’ten Yvonne Deng “Son on yılda, enerji piyasası değişti; rüzgar ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji fiyatları çok önemli derecede düştü. Yenilenebilirler artık kömürlü termik santrallerle maliyet açısından rekabet edebiliyor ve daha süratle inşa ediliyor” açıklamasında bulunuyor.

Trump hükümeti ise Paris Anlaşması’na dair pozisyonunda hala kararsız. ABD’nin Ulusal Katkı Beyanı’nda (NDC) bir azaltma yapması ya da Paris Anlaşması’ndan tamamıyla çekilmesi, Paris Anlaşması’nın ruhuna ve anlaşmanın iklim değişikliğine karşı önlemleri arttırma ihtiyacıyla çelişkili.

Ortak proje

Climate Analytics, Ecofys ve NewClimate Institute’un ortak projesi olan Climate Action Tracker, hükümetlerin iklim politikalarını takip eden ve küresel olarak karara bağlanmış 2˚C derece ısınma eşiğiyle kıyaslayan bağımsız ve bilim temelli bir değerlendirme. İklim değişikliğinin bilimsel ve politika alanlarında disiplinlerarası uzmanları bir araya getiren Climate Analytics, kâr amacı gütmeyen bir örgüt. Ecofys ise herkes için sürdürülebilir enerjiye odaklanan bir uluslararası iklim ve enerji danışmanlık şirketi. Ecofys, müşterilerinin enerji dönüşümü ve iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkma süreçlerini desteklemek için yenilikçi çözümler ve stratejiler geliştiriyor. NewClimate Institute da, tüm dünyada iklim değişikliğine karşı mücadele eylemleri araştırma ve uygulamalarını destekleyen, kâr amacaı gütmeyen bir kuruluş. NewClimate Institute uluslararası iklim müzakereleri, iklim eylemi takibi, iklim ve kalkınma, iklim finansmanı ve karbon piyasası mekanizmaları konularında faaliyet gösteriyor.