Küresel Enerji Yatırımları Düştü



Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'nın "2017 Dünya Enerji Yatırımı" raporuna göre, geçen yıl elektrik sektöründe 717 milyar dolar yatırım yapıldı. Elektrik sektöründeki bu yatırım, fosil yakıtlara ayrılan kaynağı geçerek geçen yıl ilk defa enerjide en çok yatırımın yapıldığı alan oldu.

Elektrik sektörüne ayrılan kaynağın yüzde 61,4'ü elektrik üretimine yönelikken, yatırımların yüzde 38,6'sını elektrik hatlarına ilişkin harcamalar oluşturdu.

Kaynak aktarımının yüzde 67,5’i yenilenebilir enerjiye

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, dünya genelinde elektrik üretimi için 440 milyar dolar harcandı. Elektrik üretimi için gerçekleştirilen kaynak aktarımının yüzde 67,5’i yenilenebilir enerjiye yapıldı. Yenilenebilir enerji yatırımları 297 milyar doları buldu. Elektrik üretimi için yapılan yatırımın 117 milyar dolarlık kısmı fosil yakıtlı kaynaklardan elektrik üretimi, 26 milyar doları ise nükleerden elektrik üretimi için kullanıldı. Elektrik hatlarına yönelik harcamalar ise 277 milyar doları buldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Petrol yatırımları azaldı

Geçen yıl, dünyada enerji projelerine yapılan toplam kaynak aktarımı yüzde 12 düşüşle yaklaşık 1,7 trilyon dolar oldu. Petrol ve doğalgaz kaynaklarının yer altından çıkarılması için yapılan yatırımın geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 26 düşmesi, küresel enerji yatırımlarını da aşağı çekti.

Böylece, petrol ve doğalgaz sektörü yatırıma ilişkin liderliğini ilk kez elektrik sektörüne kaptırdı. Geçen yıl bu alanda toplam 649 milyar dolar yatırım yapıldı. Petrol ve doğalgaz çıkarılması için 434 milyar dolar, bu iki kaynağın işlenmesi ve altyapısı için ise 215 milyar dolar yatırım harcaması gerçekleştirildi. Dünyada kömür yatırımı da geçen yıl 59 milyar dolar ile toplam enerji yatırımının yüzde 3,5’ini oluşturdu.

Verimlilik yatırımları arttı

Enerji verimliliği için yapılan harcamanın toplam enerji yatırımının içindeki payı yaklaşık yüzde 13,8 olarak hesaplandı. Geçen yıl enerji verimlilik alanında yapılan yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 9 artış gösterdi. Enerji verimliliği için 231 milyar dolar yatırım yapılırken, bunun yüzde 57’si binaların verimliliğini artırmak için kullanıldı. Geçen yıl enerji verimliliği yatırımı en çok Avrupa'da yapıldı.

Geçen yıl, yenilenebilir enerji kaynaklarının ısınma ve ulaşımda kullanılmasını artırmak için ise toplam 19 milyar dolar harcandı.

Kaynak: AA