ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), "2016 Uluslararası Enerji Görünümü" raporunda, enerji tüketimindeki söz konusu artışın büyük kısmının, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) Asya kıtası ülkelerindeki güçlü ekonomik büyümenin getirdiği artan enerji talebinden kaynaklanacağını belirtti.
Fosil yakıtlardan kaynaklanan çevresel kaygılar nedeniyle yenilenebilir ve nükleer enerjinin "dünyanın en hızlı artan enerji kaynakları" olacağının ifade edildiği raporda, 2040 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin her yıl yüzde 2,6, nükleer enerji kullanımının da her yıl yüzde 2,3 artacağının tahmin edildiği bildirildi.
Raporda, petrol, doğalgaz ve kömür gibi yakıtların 2040'a kadar küresel enerji tüketiminin hala dörtte üçlük bölümünü oluşturacağı vurgulanırken, söz konusu fosil yakıtların tüketimindeki yıllık artışın ise azalacağı kaydedildi.
Petrol ve petrol türevi yakıtların toplam tüketiminin şu anki yüzde 33'lük seviyeden 2040'ta yüzde 30'a düşeceğinin öngörüldüğü raporda, doğalgaz tüketimindeki artışın yıllık yüzde 1,9, kömür tüketimindeki artışın da yıllık binde 6 ile sınırlı kalacağı belirtildi.
Raporda, dünyanın en büyük üç kömür tüketicisi Çin, ABD ve Hindistan'ın toplam kömür tüketiminin 2040'ta küresel talebin yüzde 70'ini oluşturacağı aktarılırken, Hindistan'ın kömür tüketiminde ABD'yi 2030 yılından sonra geçeceğinin öngörüldüğü ifade edildi.