G20'de uluslararası işbirliği ve diyaloğun teşvik edildiğini, fikir ve deneyimlerin paylaşılarak küresel sorunların tartışıldığını belirten Erdem, toplantı sonrasında üye ülkelerde, küresel ölçekli olumlu sonuçlar ortaya çıkacağını ifade etti.
Erdem, 2008'de küresel mali krizin yaşandığını, önce küresel ekonomide daralma, ardından da dezavantajlı grupların istihdam koşulları sorunuyla karşı karşıya gelindiğini dile getirdi.
G20'nin bu krizde ortak bir sorumluluk anlayışı benimsediğini vurgulayan Erdem, "Ancak küresel büyüme tamamen yavaş, dengesiz ve ihtiyaç duyulan yeterli istihdamı oluşturma noktasından uzaktır. G20 tarafından ele alınması gereken kritik mücadele ve müdahale alanı maalesef halen varlığını devam ettirmektedir. Kriz sonrası vatandaşların refahını artırmak, toplumların uyumunu güçlendirmek amacıyla şu ana kadar gösterdiğimiz gayreti bundan sonra da sürdürmek hepimizin görevidir" diye konuştu.
Erdem, şu anda karşılaşılan ekonomik sorunların birçoğunun, ülkelerin bireysel kapasitelerin üzerinde küresel meseleler olduğunu söyledi. Bu nedenle küresel işbirliğinin son derece önemli görüldüğünü kaydeden Erdem, şöyle devam etti: "Sınırlı menfaatlerimizi bir kenara koymamız, sorunları ortak sorumluluk anlayışıyla ele almamız ve insanların menfaatlerine göre bir tavır sergilememiz gerekmektedir. Bu çerçevede İstihdam Çalışma Grubu'nda bugün istihdam ve büyümenin karşılıklı ilişkileri, mesleki becerileri ve nitelikli istihdam ile etkin izleme ana başlıkları altında pek çok çalışmaya hep birlikte imza attık. Dönem başkanlığımız boyunca istihdam konusu, gündemin ilk sıralarında yer almıştır ve daha fazla nitelikli işler oluşturulmasına öncelik verilmiştir. İstihdam ve kapsamlı büyümenin sağlanması amacıyla etkili yöntemlerin geliştirilmesi, iş gücü geliri eşitsizliğinin azalmasına yönelik politika seçeneklerinin belirlenmesi, iş gücü piyasasının gerektirdiği eğitim ve beceriler arasındaki uyumsuzluğun ele alınması için etkili bir takip mekanizması kurulması, bu seneki İstihdam Çalışma Grubu toplantılarında tartışılan konulardır."
Bakan Erdem, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı bünyesinde, uluslararası kuruluşlar, sosyal ortaklar ve diğer etkileşim gruplarının katkılarıyla istihdam alanında önemli çıktıların elde edileceğine inandıklarını bildirdi.
"Genç işsizlik konusu gelecek yıllarda takip edilmeli"
"Çalışma yaşındaki kadın ile erkeklerin saygın ve niteliklerine uygun işlerde istihdam edilmesi, Türkiye için de öncelikli hedefler arasındadır" diyen Erdem, genel olarak işsizlik, özel olarak ise genç işsizliğin ekonomik büyüme ve kalkınma için çok önemli bir konu olduğunu belirtti.
Erdem, Türkiye'de genç işsizliğin 2014 itibarıyla 13,2'ye yükseldiğini anımsatarak, siyasi istikrar, her alanda uygulanan etkili politikalar sayesinde ekonomi ve istihdamdaki olumlu performansın devam ettiğini anlattı.
Bu yıl ülkedeki işsizliğin yüzde 9,3 olarak kaydedildiğini dile getiren Erdem, "Ülkemizin işsizlik oranı hala arzu ettiğimiz seviyenin üstündedir" diye konuştu. İşsizlik oranını 2023'e kadar yüzde 5 seviyesine indirmeye çalışacaklarını vurgulayan Erdem, Türkiye'nin bu yılın ilk çeyreğinde beklentileri aştığını ve yüzde 2,4'lük büyüme kaydettiğini söyledi.
Ülkede genç işsizliğin, genel işsizlik oranının üzerinden seyrettiğini bildiren Erdem, "Bu nedenle bu konunun G20'de gelecek yıllarda takip edilmesi, iyileşme sağlanması açısından önem arz etmektedir" dedi.
"Genç istihdamını desteklemek hedef olmaya devam edecek"
Verimlilik, ekonomik büyüme, daha yüksek kişisel gelir ve daha fazla sosyal uyum için insan kaynaklarına yatırım yapılması gerektiğini anlatan Erdem, şunları kaydetti:
"Gençlik için daha iyi istihdam çıktılarını desteklemek, önemli bir G20 hedefi olamaya ve kapsayıcı gündemimizin ayrılmaz parçası olarak kalmaya devam etmektedir. Bu nedenle genç bireylerin mesleki eğitime yönlendirilmesini ve işe yerleştirilmelerini sağlayacak, uzun süre iş hayatından uzak kalmalarını engelleyecek somut faaliyetlere ayrı bir önem veriyoruz. Geçtiğimiz yıl Avustralya dönem başkanlığı sırasında kabul edilen taahhütler uyarınca, istihdam planlarımızın uygulanmasını yeni rapor şablonlarıyla izlemeye başladık. Böylelikle gerektiğinde politika taahhütlerimizi güncelleyebileceğiz. Kadınlar, gençler, eşitsizlikler ve iş yerlerinin güvenliği gibi çalışma hayatına ilişkin önemli önceliklere yönelik yoğunlaşmanın sürekliliğinin sağlanması için İstihdam Çalışma Grubu'nun çok yıllı gündem oluşturmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etmek isterim. Bu toplantı sonrasında kabul edeceğimiz Çalışma ve İstihdam Bakanları Ankara Bildirgesi'ni, G20 Antalya zirvesinde liderlerin değerlendirmesine sunacağız. Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı süresince, iş veren ve işçilerle sosyal diyaloğun önemli rolünün çalışmalarımızı zenginleştirildiğine hep inandık."