Kuraklık Kapıda, Su Tasarrufu Şart



Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, tarım ve endüstri sektörlerinin yanı sıra vatandaşların alacağı bireysel önlemlerle su krizinin atlatılabileceğini savunan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) akademisyenleri, "Su tarifelerinde 2014'e özgü geçici fiyat politikası uygulansın" önerisinde bulundu.

2014'ü susuz karşılayan Türkiye'de kuraklığa karşı bir kriz yönetimi oluşturması gerektiğini belirten Yaşar Üniversitesi akademisyenleri tarım ve endüstri sektörlerinin yanı sıra vatandaşların alabileceği basit ama etkili önlemleri şöyle sıraladı:

Sanayide ve şehirlerde arıtma suyu kullanılsın

Suyu tekrar tekrar kullanmak tasarrufta birinci kural. Bu da ancak atık su arıtma tesisleri ile mümkün. Endüstriyel kuruluşların tümünün bu kurala uyması gerekir. Belediyeler de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi park ve bahçe sulamalarında temiz su yerine arıtma suyu kullanmalı. Türkiye'de 3 binin üzerinde belediye mevcut. Ancak atık su arıtma tesisi olanlar yüzde 15'i geçmiyor.

Vahşi sulama yerine damlama sistemi

Türkiye'de kullanılabilir tatlı su potansiyeli 110 milyar metre küp olup bunun yüzde 72 gibi büyük bir oranı yalnızca tarımsal sulamada kullanılmakta. Bu nedenle vahşi sulama olarak da bilinen ve barajdan, ırmaktan ya da yeraltından gelen suyun toprağa doya doya yedirilmesi anlamına gelen geleneksel sulama yönteminden vazgeçilmeli. Bunun yerine yüksek oranda tasarruf sağlayan ve toprağa döşenen bir boru sistemiyle çalışan damla sulama sistemine geçilmeli. Damla sulama sistemine geçiş ise devlet tarafından teşvik edilmeli. Genel olarak da su tarifelerinde 2014'e özgü geçici fiyat politikası uygulanabilir. Yani suyu verimli kullanmayan ister vatandaş ister sanayici isterse de çiftçi olsun bunlar için su faturalarında katlanarak artan tarife sistemi uygulanmalı.

Şıp şıp akıyorsa 12 bin 500 litre boşa gitti demek

-Musluğunuz dakikada bir damla su sızdırıyorsa yılda 12 bin 500 litre boşa akmış demektir.

-Evlerdeki 16 litrelik tuvalet rezervuarları 7 litreye indirilmeli. Böylece 4 kişilik bir aile için ayda 2,5-3 tonluk bir su tasarrufu sağlanabilir.

-Tuvalet rezervuarları su sızdırıyorsa tamir edilmeli.

-Banyo yerine duş alarak su tüketimi yüzde 25 azaltılabilir.

-Duş ortalama 5-6 dakikada alınmalı. Böylece duş başına 55 litre su tasarrufu sağlanabilir.

-Dakikada ortalama 15-20 litre su akıtan klasik duş başlıkları yerine dakikada ortalama 9-10 litre su akıtan düşük akımlı duş başlıkları kullanılmalı.

-Eğer diş fırçalarken musluk açık bırakılırsa her fırçalama esnasında ortalama 15 litre su ziyan edilir. Fırçalanmış diş bir bardak su ile çalkalanırsa yılda 9 bin 100 litrelik su tüketimi önlenir.

-Diş fırçalanırken, tıraş olurken ve yüz sabunlarken musluk kapalı tutularak günde 15-35 litre su tasarruf sağlanabilir.

-Evlerde varsa gizli su kaçağı tespit edilmeli.

Mutfaklarda su tüketimi

-Kirli kaplar elle veya bulaşık makinesinde yıkanmadan önce su dolu leğende ıslatılmalı.

-Sebze ve meyveler akar musluk suyu ile yıkanmamalı, bunun yerine leğen tercih edilmeli.

-İçme suyu olarak akan musluk suyu yerine sürahi veya buzdolabına konmuş su kullanılmalı

-Buzluktaki yiyeceklerin ve diğer donmuş gıdaların buzunu eritmek için su kullanmamalı. Bunun yerine bu tür gıdalar bir gece öncesinde buzdolabının alt gözünde bekletilmeli.-Ayrıca arabaları ayda 1 kez yıkatmak yeterli. Sık yıkamak gerekiyorsa da hortum ve fırçayla değil kova süngerle yıkamak gerekir. Araba hortumla yıkanırsa 150 litre su kullanılır."