'Kuraklığın Nedeni Küresel Loşlaşma!'

Ankara Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ergin Duygu, sanayileşmiş bölgelerden atmosfere salınan partiküllerin 'küresel loşlaşmaya', bunun da kuraklığa yol açtığını söyledi. Doç. Dr. Duygu'nun verdiği bilgiye göre küresel loşlaşma, İsrail ve ABD'deki araştırmalarda hava hareketlerini etkileyen yeni bir faktör olarak tanımlandı.

Küresel loşlaşma, özellikle yoğun nüfuslu ve sanayileşmiş bölgelerde bacalardan ve egzozlardan çıkan tozların, partiküllerin gökyüzünde bir tabaka halini almasıyla meydana geliyor. Bu tabaka güneş ışınlarının dünyaya ulaşmasını engelliyor. Yağmur ve kar yeryüzünden yükselen su buharları ve moleküllerin saf halde birleşmesiyle oluşuyor. Loşlaşmaya neden olan tozlarsa su buharlarının birleşerek yağışa dönüşmesini önlediği için kuraklığa neden oluyor.

Doç. Dr. Duygu'nun söz ettiği oranlar ürkütücü: "İsrailli ziraat araştırmacılarının güneş enerjisi ölçüm çalışmaları sırasında güneş ışınlarının bölgeye 100 yıl öncesine göre yüzde 20 daha az düştüğünü belirledi. Konuyla ilgili geniş çaplı ilk araştırma, ABD Enerji Bakanlığı'nca gerçekleştirildi. Daha sonraki araştırmalarda Asya, Avrupa ve Rusya'da dünyaya ulaşan güneş ışınlarının ortalama yüzde 37 oranında azaldığı ortaya konuldu."

İşin trajikomik tarafı, başta bu etkinin küresel ısınmanın etkisini azaltabileceği bile düşünülmüş:

"Loşlaşma güneş ışınlarını azalttığı için küresel ısınmanın etkilerine 'fren' olması bekleniyordu, ancak kuraklık yaratarak destek oldu. Sanayileşme ve yoğun otomobil kullanımı hava kirliliğine neden oluyor. Hemen her kıtada ancak özellikle nüfusun fazla olduğu sanayileşmiş bölgelerde yoğun kirlilik görülüyor. Loşlaşma, Çin ve Hindistan'da 'kara bulut'a dönüştü. Dünya giderek kuraklaşıyor."

Peki hiç iyi haber yok mu? Doç. Dr. Duygu'ya göre var: "Sera gazları atmosferden ancak 100 yılda temizleniyor. Ama bu partiküller, bir süre atmosfere salınmayınca kısa süre içinde yok olabiliyor." Küresel loşlaşmanın Türkiye'deki etkisiyse henüz araştırılmış değil.