Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, Kültürpark'ın geleceğine ilişkin uzun bir süredir kent gündeminde yer alan Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarında gelinen nokta ve yaşanılan İzmir depremi sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi birimlerinin Kültürpark'a taşınmasına hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
BirGün’de yer alan habere göre; Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarında eksik birçok konunun olduğu belirtilen açıklamada, “Kültürpark’ın en çok ihtiyacı olan şey yapısal yüzeylerin azaltılması ve yeni inşaat faaliyetlerine ihtiyaç duyulacak işlevlerden mutlak suretle kaçınılmasıdır. Bahse konu Koruma Amaçlı İmar Planı toplantıları neticesinde bu hassasiyetler göz önünde bulundurularak tüm taraflarca yapısal yüzeylerin azaltılması konusunda hemfikir olunmuş, holler bölgesinde yapılması gündemde olan inşaat faaliyetleri konusunda ise fikir birliğine varılamamıştır. Kent ve kentliler için mükemmel bir doğal, kültürel ve sanatsal belleğe sahip Kültürpark’ın, ‘kent parkı’ niteliğinden uzaklaşmaması için atılması gereken adımlar tüm taraflarca açıkça ortaya koyulmuş ve etraflıca tartışılmıştır. Son 5 yıldır söylediğimiz gibi, korunması konusunda mutabık kalınan yapılar dışında, tüm yapıların alandan ivedilikle uzaklaştırılması ve Kültürpark’ın hassas ekolojik dengesine olumsuz etkide bulunacak tüm inşaat faaliyetlerinden kaçınılması hiçbir şekilde değişmeyecek olmazsa olmazımızdır. Bunun yıllar içerisinde defalarca ifade edilmesine karşın son toplantıda bu konu özelinde bir uzlaşmaya varılamayacağının anlaşılması bu sürecin tamamlanamamasına sebep olmuştur.” diye belirtildi.
Kültürpark’ın korunması ve geliştirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “Özellikle holler bölgesinin yeşil alana dönüştürülmesine yönelik tartışmaların ve çalışmaların yürütüldüğü bu süreçte, onlarca birim ve binlerce çalışanın bu bölgede konumlanması, Kültürpark’ın rehabilitasyon sürecini ciddi oranda ötelemekle beraber bu süre zarfında yarattığı insan ve araç trafiği sebebiyle korunmasını da güçleştirmektedir. Zaman Kültürpark aleyhine işlerken, bu sürecin daha da yıkıcı bir hale dönüştürülmesi kabul edilemez bir durumdur.” denildi.
Açıklama son olarak şu ifadelere yer verildi: "Kültürpark’ın taşıma kapasitesi, ekolojik eşikleri, flora ve fauna karakteri, hayvan popülasyonlarının yayılımı vb. analizler göstermiştir ki; Kültürpark kıymetli olduğu kadar yaşlı ve yorgun bir yapıya sahiptir. Alanın bir park niteliği taşıdığı gerçeğini tekrar ve tekrar vurgulayarak konunun ekolojik eksende değerlendirilmesi göz ardı edilemez. Bu sebeple Koruma Amaçlı İmar Planı ve revziyon projelerinin üretilme süreci ve bürokrasiden kaynaklı zaman kayıpları göz önünde bulundurulduğunda, Kültürpark’ın flora ve faunasına ilişkin ivedilikle rehabilitasyon çalışmaları yapılmalı ve Kültürpark’a ekstra yük getiren tüm adımlardan hızlıca vazgeçilmelidir.”