İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geri gönderilen Kültürpark Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Plan Raporu, büyükşehir tarafından revize edilerek mecliste yeniden onaylandı. Planlar İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na yeniden gönderildi ve kurulun vereceği karar beklenecek. Koruma Kurulu'nun inceleme sonrası vereceği son karar beklenirken, Kültürpark Platformu'ndan açıklama geldi.
BirGün’de yer alan habere göre; yapılaşma vurgusu yapılan açıklamada büyükşehir ve planı onaylanan meclise sert sözlerle yüklenilirken, "Anlaşıldığı kadarıyla, Sn. Soyer ve ekibi ile onları onaylayan tüm Meclis üyeleri Kültürpark'ın adının nereden geldiğini bile unutmuşlar. Bu alanın ‘Kültür’ ve ‘Park’tan oluşan bir bütün olduğunu göz ardı etmek ve metrekaresinin dolarla satılacağı bir fuar ya da sergi alanına indirgemek, hem de bunu parkın ismini, içeriğini oluşturan Kültürpark’ın mimarı Sayın Dr. Behçet Uz’a rağmen yapmaktan çekinmemelerinin nasıl tanımlanacağını kamuoyuna bırakıyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, Meclis bir önceki yönetimin Tunç Soyer tarafından geri çekilen Kültürpark Planının neredeyse aynısının altına imza attığını belirtilirken, “İki plan arasındaki tek fark yenisinde parkın topografik yapısında herhangi bir oynama yapılmayacağının taahhüt edilmesi ile sınırlıdır. İzmir Fuarı dururken, şehrin her yanı gökdelenler ve binalarla kuşatılmışken, yapılaşma kentin her tarafına nüfuz etmişken, nefes alınacak tek yer olan ekoloji cenneti Kültürpark’da yeni yapılaşmaları öngören bir plana imza atmak, aradan geçecek onlarca, yüzlerce yıl sonra bile bu Meclis üyelerinin ayıbı olarak anılacaktır.” denildi.
Ekolojik denge bozulacak
Ekolojik dengenin alt üst edileceği belirtilen açıklamada, “Planda nedeni kendinden menkul bir şekilde yüzde 5 olan emsale ‘tescilli yapılar ile korunacak yapılar’ dahil edilmemiştir. Böylesi anlaşılmaz bir yaklaşım ile yüzde 5’lik emsal, yüzde 9-10’lara taşınarak Kültürpark’ın florasından çalma yoluna gidilmiştir. Yine aynı şekilde yıllardır Tenis Kulübünün kullanımında, yeni düzende Çay Bahçesi olarak işaretlenmiş olan 1733 metrekarelik Eski SSCB Pavyonu (Kapalı Kortlar) hesaplama dışı tutulmuştur.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada şöyle denildi: “Ortak akıl, katılımcı ve şeffaf yönetim başlıklarıyla gönlümüzü alıp yola çıkan yönetim bu ilkelerden çok uzak kalmıştır. Kültürpark'ta yaşanan sorunların çözümü için demokratik bir Kültürpark Meclisi'ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ile yaşamdan yana bir Koruma Amaçlı İmar Planı ve Alan Yönetim Planının hazırlanıp, uygulanması talebimizi 2014 yılından bu yana her ortamda ifade ediyoruz.”