Kültür Yönetişiminde Yeni Yaklaşımlar, Yeni Ufuklar



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından, 2008 yılından bu yana gerçekleştirilen Avrupa Birliği Sempozyumları’nda bu yıl, “Kültür Yönetişiminde Yeni Yaklaşımlar” masaya yatırıldı. İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliği sürecinde oluşturduğu ve oluşturacağı kalıcı kültür politikalarına temel sağlamak ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş sürecine katkıda bulunmayı hedefleyen sempozyum dizisinin sonuncusu, 24-26 Kasım tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi Haliç Konferans salonunda gerçekleşti.
 
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Dış İlişkiler Direktörlüğü çatısı altında, günümüzde Avrupa Birliği ülkelerinin gündeminin önde gelen konularını ele alan ‘Avrupa Birliği Sempozyumları’ kapsamında 2008 yılında ‘Avrupa Kültürü Nedir?’ ve 2009 yılında ‘Avrupa ve Türkiye’de Kültür Politikaları’ konuları tartışmaya açılmıştı. Bu yıl ise ‘Kültür Yönetişiminde Yeni Yaklaşımlar’ başlığı altında, yaratıcı endüstriler ve yaratıcı kentler kavramlarının işlerlik kazanabilmesi doğrultusunda vazgeçilmez bir gereksinim olan ‘kültür yönetişimi’ kavramı masaya yatırıldı, konunun detayları Avrupa’nın ve Türkiye’nin önde gelen teorisyenleri,  kültür ve eğitim kurumlarının yöneticileri ve uzmanlarıyla ele alındı.

24 Kasım Çarşamba günü İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ve Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zuhal Ulusoy’un açılış konuşmalarıyla başlayan “Kültür Yönetişiminde Yeni Yaklaşımlar” Sempozyumu, 26 Kasım Cuma günü Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı’nın da katılımlarıyla, kapanış konuşmalarının ardından son buldu. Sempozyuma Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini ile akademisyenler ve öğrenciler de izledi.

Hayati Yazıcı: Yeni dünyayı anlamak için yeni kavramlarla düşünmemiz kaçınılmaz

Hayati Yazıcı, kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olması sürecinin kültür konusunda daha derinlikli daha titiz çalışmalar sürdürmelerine fırsat sağladığını, bu süreçte hem Avrupa Birliği geneli hem de  Türkiye'deki kültür politikalarını gözden geçirme fırsatı bulduklarını söyledi. Bakan Yazıcı, dünya hızla değişirken eski kavramların ve yaklaşımların, niteliklerini ve işlevlerini yitirdiklerini belirterek, ''Karşı karşıya olduğumuz yeni dünyayı anlamak için yeni kavramlarla düşünmemiz kaçınılmaz olmuşutur. Eskidan tarım, sanayi ve bilgi toplumundan söz ediyorduk. Bugün ise 21. yüzyılın küreselleşen dünyasında, yaratıcılık kavramı öne çıkıyor. Yaşadığımız şehri ve bütün dünyayı farklı kılacak olan özelliğin yaratıcılık olduğunu görüyor ve anlamış bulunuyoruz. İçinde bulunduğumuz çağı yakamalamak için yaratıcı endüstrilerden, yaratıcı kentlerden ve yaratıcı ekonomilerden söz ediyoruz. Bu şekilde kültür ve sanat toplumların hayatında daha büyük önem kazanıyor'' dedi.

Hedef; kültür politikalarının ve yaratıcı endüstrilerin geleceğine katkıda bulunmak…

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, yaratıcı kentler ve yaratıcı endüstrileri kavramları açısından büyük önem taşıyan kültür yönetişiminde yeni yaklaşımların ele alındığı bu sempozyumun, Ajans’ın bu konuda düzenlediği üç sempozyumdan oluşan bir dizinin sonuncusu olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “Başından beri dile getirdiğimiz gibi, Avrupa Kültür Başkentliği, kentimizin kültür altyapısını, kültür değerlerini, kültürel mirasını ve kültür politikalarını gözden geçirdiğimiz önemli fırsat. 2010 yılının entelektüel birikimini, 2010 yılı sonrasına taşımayı hedeflediğimiz bir süreç. Bu anlamda, bu sempozyumların en önemli hedefi, kültür politikaları ve çağın gerektirdiği kültür yönetişimi modellerine öneriler getirerek, geleceğin vizyonuna katkıda bulunmak ve yaratıcı endüstrilerin gelişimine temel oluşturmaktır” dedi.

Sempozyumun, moderatörlüğü Anthony Attard ve Dr. Begüm Kösemen tarafından gerçekleşen ilk oturumunda ‘Kültür Yönetişiminde Kent Yönetiminin ve Kamunun Rolü’ konuşuldu. Ücretsiz olarak herkesin katılıma açık oturumun panelistleri arasında, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Numan Güzey, Malta Başbakanlık Kültür ve Adyovizüel Birimi Koordinatörü Caldon Mercieca, Avrupa Kültür Vakfı Eski Direktörü Gottfried Wagner ve Kültür Araştırmaları ve Danışma Merkezi Danışmanı Oana Donose yer aldı.

Kadir Has Üniversitesi Haliç Konferans Salonu’nda, üç gün devam eden sempozyumun ikinci gününde, ‘Kültür Yönetişiminde Bağımsızlar’, üçüncü gününde ise ‘Kültür Yönetişiminde Kültür Kurumları’ konuşuldu. Sempozyuma Türkiye, Fransa, İngiltere, İsveç, Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Malta, Romanya, Danimarka, Finlandiya ve Slovenya’dan katılan uzmanlar geleceğin dünyasını biçimlendirecek öneriler getirdiler, Türkiye ve Avrupa’daki mevcut kültür politikalarını küreselleşen dünyanın yeni koşullarında yeniden değerlendirdiler.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Ajansı Dış İlişkiler Direktörlüğü etkinlikleri arasında yer alan Avrupa Birliği Sempozyumları’nın en önemli hedefi ise, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliliği sürecinde oluşturduğu ve oluşturacağı kalıcı kültür politikalarına ve çağın gerektirdiği Kültür Yönetişimi modellerine öneriler getirerek Yaratıcı Endüstrilerin gelişimine temel oluşturmak. 2008 yılından bu yana düzenlenen her üç sempozyumun bildirileri ve tartışmaları İngilizce ve Türkçe olarak iki dilde basılacak kitapta toplanacak, kitapta ortaya konan öncü yaklaşımlarla bu alanda yeni ufuklar açılmış olacak.