Kentsel mekan ve kullanıcıların birlikte ve eş zamanlı olarak değişimi/dönüşümü, İstanbul’un sahip olduğu Palimpsest yapının çoğullaşmasını beraberinde getiriyor. İstanbul, çok katmanlı yapısıyla geçmişten geleceğe farklı önermelere zemin hazırlarken, bu üretimlerin mekansal karşılıkları aracılığıyla ise zamansal olarak bugünle (yani gelecekteki geçmişle) gelecek arasında çoğul kesişim noktaları yaratıyor. Bu bağlamda, atölye çalışmaları aşağıda verilen sorulara odaklanacaktır:
- Değişen ve dönüşen İstanbul’un sonsuz katmanları bu zamansal kesişim noktaları üzerinden, nasıl alternatif yaşam senaryoları üretebilir? İstanbul’a dair alternatif, önerme, manifesto ve diyalog olanakları neler olabilir?
- Farklı zaman boyutlarında nasıl yeniden ve sürekli tasarlanabilecektir? Biz mimar ve tasarımcıların alternatif yaşam senaryolarının şekillenmesindeki rolü ne olacaktır?
- ‘Palimpsest’ kent olarak istanbul ve sonsuz tasarım katmanları sorgusu kapsamında tıpkı Bienal tema metninde de sorulduğu üzere tasarım sil baştan nasıl tasarlanabilir? Kente, mekana, gündelik yaşama etki eden tüm örünütler birbirleri ile nasıl yeniden ilişkilendirilebilir veya bu ilişki ağları ne tür alternatif tasarım yaklaşımlarını ortaya
çıkarabilir?
- Tarih boyunca İstanbul’da nüfus yer değiştirirken, kentsel mekanda değer dalgalanırken ve kent kültürü dönüşürken, politik ve ekonomik büyük hamleler bu dönüşümlere vesile olur. Peki, bir tasarımcı bu büyük hareketler arasında nüfuz edecek kılcal damarlar nasıl bulabilir?
- Kentteki zamansal ve mekansal katmanlar biribirini besler halden, birbirini boğar pozisyona dönüşür mü ya da ne zaman dönüşür? Bir kent ne kadar çok katman barındırabilir? Bir kent ne zaman tükenir? Ve bir kent tükenirse, kendisini yeniden nasıl canlandırabilir?
Tasarım atölyesi 7, “Bir 'Palimpsest' KENT OLARAK İSTANBUL VE SONSUZ TASARIM KATMANLARI” ana teması çerçevesinde Atölye yürütücülerinin hazırlayacağı konulara göre video / kısa film ve iki / üç boyutlu ürünlere dönüştürülmesini kapsar. Ürünler atölye sonunda sunulacak, sergilenecek ve en iyi 5 sonuç ürün İKSV Sarı Lale Kart ile ödüllendirilecektir.
İKSV 3. İstanbul Tasarım Bienali Akademi Programı kapsamında, Özyegin Üniversitesi ve IAPS-CS Kültür ve Mekân Tasarım Atölyesi ekibi olarak tüm mimarlık ve tasarım fakülteleri lisans öğrencilerini 20-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Bomontiada‟da Atölye İstanbul'da gerçekleşecek olan seminer, film gösterimleri ve atölye çalışmalarında önerme, manifesto ve diyalog olanaklarını tartışmaya ve gelecek öngörüleri üretmeye bekliyoruz.
SONUÇ ÜRÜN: A1 pafta/poster + kısa video
ÖDÜL: En başarılı görülen çalışma ekibi üyelerine Sarı Lale Kart ödülü verilecektir. (Jürinin uygun görmesi halinde seçilen çalışmalara Jüri Özel Ödülü verilecektir.)
Atölye Yürütücüleri
Ali Dur & Saygın Özcan, Nurcan Sütçü, Erkin Yaşar Çelik - Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mimarlık Bölümü & Paradox Studio
Ali Kemal Terlemez / Orkan Zeynel Güzelci - İstanbul Kültür Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi
Beyza Sat Güngör / Metin Çavuş - Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Pınar Gökbayrak, Ali Eray, Burçin Yıldırım - PAB Mimarlık
Katılım Koşulları
Tasarım Atölyesi, mimarlık ve tasarım fakültelerinde eğitim gören tüm lisans öğrencilerinin katılımına açıktır. 2016 yılı içerisinde mezun olmuş olan öğrenciler de katılabilirler. Atölyelere katılmak isteyen öğrencilerin 7 Ekim 2016’ya ilgili adresteki çevrimiçi formu doldurmaları gerekmektedir. Atolyelere en çok 30 Öğrenci kabul edilecektir.
Takvim
Atölye konularının ilanı: 23 Eylül 2016
Katılımcılar için başvuru tarihleri: 7 Ekim 2016
Atölye Bomontiada: 20-23 Ekim 2016
Sergi Bomontiada: 3– 17 Aralık 2016
Kültür ve Mekân Öğrenci Buluşmaları 3: (Sempozyum, Kolokyum, Sergi, ödül töreni): 17 Aralık 2016
IAPS-CS Kültür ve Mekan Buluşmaları Sempozyumu kapsamında düzenlenen diğer etkinlik ve yarışmalar şöyle sıralanıyor:
- 3. Ulusal Öğrenci Fikir Yarışması
- Kültür ve Mekan Makale Seçkisi 3
- IAPS-CS Network Kültür ve Mekan Öğrenci Buluşmaları 3
Ayrıntılı bilgi için tıklayın.