Foto: Mustafa Önal (AA)
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması'nın ikinci gününde 'Kültür Öncelikli Kalkınmada Kayseri Modeli' konulu bir sunum yaptı. Belediye başkanlarından öncelikle kendilerine ve şehirlerine hedef koymalarını isteyen Özhaseki, "Geminin kaptanının hedefi yoksa, ona hiçbir rüzgar yardım edemez" dedi. Özhaseki, başkanların gayretli çalışmaları halinde tarihe iz bırakabileceklerini ve şehirlerini geliştirebileceklerini söyledi.
İki bölümden oluşan sunumunda öncelikle Kayseri'yi tanıtan, kentte yaptıkları hizmet ve yatırımlardan bahseden Özhaseki, daha sonra Sahabiye İş ve Finans Merkezi, Hava İkmal Şehir Parkı, Eski Sanayi Şehr-i Derya Projesi gibi yeni projeler hakkında bilgiler verdi. Özhaseki, şehri büyütecek hedeflerin konulduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Günümüzde çok boyutlu ve çok hızlı bir değişim var. Değişimi anlarsanız ayakta kalıyorsunuz. Kişiler, kurumlar için olduğu kadar şehirler için de durum aynı. Gelişme potansiyeli olan şehirler dışındaki, Anadolu'da bulunan 75 vilayet için söylüyorum. Bu vilayetlerden birçoğu eski medeniyetlerin merkezi olmuş ancak şimdi o şehirlerin birçoğu büyükşehirlerin ilçeleri gibi bile değiller, emekliler şehri gibi oldular. Bu yüzden o şehirlerde bu işi sahiplenecek biri olmalı. O şehirlerde o topraklarla bağı olanlar, belediye başkanları. Risk almaları gerekiyor. İş yapmak kolay değil. Örneğin Kayseri'ye yaptığımız stadyum ömrümden en az beş yıl götürmüştür."
Belediye başkanlarının yapması gerekenlerden de bahseden Özhaseki, "Birincisi, ortak aklı kullanacaksınız. Şehrinizin avantajlarını, dezavantajlarını ortak akılla tespit edeceksiniz. Nereye varmak istediğinizi belirleyeceksiniz. İkincisi, uyumu sağlayacaksınız. Şehirde herkes aynı şekilde düşünmeyebilir ama şehir menfaatlerinin ön plana çıkması için uyumu sağlayacaksınız. Sonra iç dinamikleri harekete geçireceksiniz. Her şeyi devletten beklemek olmaz. Bunları gayretli yaparsanız tarihe iz bırakırsınız ve şehriniz gelişir" diye konuştu.
Faruk Göksu: Türkiye kentleri üçüncü dönüşüm sürecinde
Toplantıda, ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Faruk Göksu ise 'Kentlerin Geleceği-Yeni Yaklaşımlar ve Yeni Yöntemler' konulu sunum yaptı. Türkiye'de kentlerin üçüncü dönüşüm sürecine girdiğini ve 60-65 yılda üç kez yıkılıp üç kez yapıldığını ifade eden Göksu, dünyanın hiçbir yerinde bu sürede kentlerin üç kez yeniden yapılmadığını belirtti.
Üçüncü dönüşüm sürecinin kentler için son olmasını temenni eden Göksu, kentler için 6K kuralından bahsederek, "Birinci kural, kentlerin kimliği yeniden yaratılmalı. İkinci kural, kentlerin kapasitesi. Kentlerin kapasitesi dolmuştur ve bunun iyi yönetilmesi gerekir. Üçüncüsü, kentsel ölçekte kalkınma modeli konulmalı. Dördüncüsü, kaliteli çevreler yaratılmalı. Beşincisi, katılımcı yönetim olmalı. Altıncısı ise kentlere bütüncül bakılarak bu şekilde kurgulanmalı" ifadelerini kullandı.
Toplantıya, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.