Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, tarih, arkeoloji, sanatlar, doğa ve çevre üzerine çalışmalar yapıyor; gezi kültürünü teşvik etmek için müze ve ören yerlerine geziler düzenliyor. Aslında bu bir müdahale; bu etkinliklerin daha kalabalık gruplara ulaşması, daha çok önemsenmesi için. Vakfın üyesi Edibe Buğra, vakfı ve çalışmalarını anlatıyor...
- Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın kuruluş hikayesi nedir?
Vakfımız, akademisyenler, sanatçılar, arkeologlar, mimarlar ve sanat tarihçilerinin bulunduğu 148 kurucu üyeyle 4 Mart 2003’de kuruldu. Çalışma alanlarımız tarih, arkeoloji, sanatlar, müze ve örenyerleri, doğa ve çevre ile gezi kültürü. Vakıf kendi içinde bu alanlara bir toplu müdahale projesi. Kurucu üyemizin fazla olması bu alanda kurulan diğer kuruluşlar arasında bir ilk. Bu, kültür ve kültürel mirasımızı korumak ve gelecek nesillere taşımak konusundaki duyarlılığımızın bir göstergesi.
- Müdahale projesi olduğunuzu söylerken, kastınız ne? Nasıl bir müdahaleden söz ediyorsunuz?
Amacımız, genel olarak Türkiye’nin tarihsel mirasının, zenginliklerinin ve değerlerinin, bu değerlerin yeşerdiği doğanın ve çevrenin korunması, bu nedenle tanıtılması, sevdirilmesi ve sahip çıkılması için toplumda duyarlılık ve bilinç oluşumunu sağlamak ve bu bilinci geliştirmek olarak özetlenebilir. Ayrıca; evrensel düzeyde kültürler, toplumlar ve uygarlıklar arasında diyalog kurulmasına katkıda bulunmak, dünyadaki tarihi ve arkeolojik çalışmalara katılmak, katkı vermek, amaca uygun ilgili diğer ulusal ve uluslararası kurumlar, kuruluşlar ile işbirliği yapmak, Türkiye’nin doğal, tarihsel, arkeolojik ve kültürel mirasını tüm dünyaya tanıtmak da amaçlarımız arasında. Vakfın kurucuları, neredeyse tüm dünyayı birlikte dolaşıp dünya kültür mirasına nasıl sahip çıkıldığına, nasıl korunduğuna tanık olduktan sonra kendi toplumunda böyle bir gereksinimi hissetmiş ve bu vakfı kurmaya karar vermişler.
- Sizin yolunuz vakıfla ne zaman kesişti?
Fest Turizm ile özellikle İstanbul gezileri ile Türkiye’nin az bilinen bölgelerine yaptığım turlar nedeniyle tanıştım. Bu tanışıklık Fest’te düzenlenen seminer dizileri sayesinde çok ilgi duyduğum sanat tarihi ve arkeoloji ile iç içe olmamı ve benzer ilgi alanlarını paylaşanlarla tanışmamı sağladı. Süreç hem Fest’i hem de bizleri bu bilgilerin sürdürülmesi, aktarılması ve geliştirilmesi için bir şeyler yapmaya yönlendirdi.
- Gelelim bu amaçlar için vakfın yaptıklarına...
İnteraktif eğitim projesi “Kültür Karıncaları”, ilköğretim çağındaki çocuklara yaşadıkları kentteki kültürel mirası anlatıyor. Çocuklar, eserleri/mekânları geziyor, edindikleri bilgiler ve görsel izlenimlerle kültürümüz ve kültür mirasımız ile ilgili farkındalık geliştiriyor, daha sonra drama, resim, oyun, müziği kullanarak eserleri koruma ve yaşatma doğrultusunda görüş ve yaratıcılıklarını sergiliyorlar. “Perge’de Bir Sütun Sen Dik” projesiyle, en önemli antik kentlerimizden Perge Antik Kenti’nin neredeyse bugüne kadar ortaya çıkarılmış tüm sütunları vakıf mütevelli ve dostları sayesinde ayağa kaldırıldı. “Tarihi Binalar için Ahşap İşçisi Eğitimi Projesi”nde, AB ve İşkur fonlaması ile yaklaşık 60 usta kaybolan bu meslek için eğitildi, eğitilenlerle Zeyrek’te iki ev restore edildi. “Anadolu Selçuklu Projesi”, vakfımızın en önemli projelerden biri. Bir ilk gerçekleştirilerek Anadolu’nun en büyük zenginliği olan Selçuklu eserlerinin tamamının envanteri çıkarıldı, internette bir bilgi bankası oluşturuldu. Vakfımız ayrıca her yıl Ekim-Mayıs dönemlerinde tarih, arkeoloji ve sanat konularında herkese açık seminerler ve konferanslar düzenliyor.
- Bu seminerlerin konusunu nasıl belirliyorsunuz?
Vakfımızın düzenlediği seminer konuları belirlenirken öncelikli olarak katılımcılarda ve geniş hedef olarak toplumda, yaşadığımız toprakların kültürü, sanatı, arkeolojik zenginlikleri tanıtılması, farkındalık yaratılması ve bu eserlerin korunması doğrultusunda bilinç yaratılması hedeflendi. Bu sene üst başlık olarak “Kültürün Evrimi ve Tüketimi” seçildi. Burada ise edebiyat, sinema, tiyatro, müzik, fotoğraf ve hatta karikatür gibi değişik disiplinlerin toplumda kültürün gelişimine etkileri/katkıları ele alınacak.
Web: www.kulturbilinci.org/ seminer@kulturbilinci.org
Tel: 0212-347 24 25