Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun ''Allianoi Antik Kenti diye bir yerin olmadığı, bölgeyi bazı bilim adamı diye geçinenlerin meşhur olmak için uydurduğu'' yönündeki sözlerini, ''Sayın Bakan, amacını aşan bir şekilde düşüncelerini beyan etmiştir'' şeklinde değerlendirdi.
Günay, ''İstanbul: Avrupa ve Akdeniz Kültürünün Köprü Şehri'' başlıklı konferansa katılmak üzere geldiği İstanbul Aydın Üniversitesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun, 'Alliaoni diye bir yer yoktur. Söz konusu bölgeyi bazı bilim adamı diye geçinenler, meşhur olmak için uydurmuştur' dediğini ve bu konudaki düşüncesini sorması üzerine, Günay, ''Sayın Bakan, amacını aşan bir şekilde düşüncelerini beyan etmiştir'' diye konuştu.
Herkesin ortak gayesinin, Türkiye'nin bütün tarihsel doğal zenginliklerini korumaya çalışmak olduğunu belirten Günay, ''Sanatçı arkadaşlarımızın, aydınlarımızın duyarlılık göstermesi bizi tedirgin etmez. Aksine sevindirir. Aydınlar, sanatçılar bu topluma sahip çıkmazsa, bu toplumu kim aydınlatabilir? Ben bu duyarlılıkların artarak sürmesini temenni ediyorum'' dedi. Yortanlı Barajı'nın durumunun biraz özel ve karmaşık olduğunu anlatan Günay, barajın ihalesinin 1990'lı yılların başında yapıldığını ve inşaatının başladığını kaydetti.
Kazılarda oranın eski bir Roma hamamı ve su merkezi olduğunun ortaya çıktığını belirten Günay, şöyle konuştu:
''Bizim bütün arayışımız, halkın ihtiyacı olan barajı, çevredeki halkın istediği hale getirebilmek, bir yandan da tarihsel kalıntıları geleceğe taşıyabilmektir. Bütün derdimiz, baraj su tutacaksa tarihi kalıntıları yok etmeden bulmaya çalışmaktır. Doğayı tahrip eden duyarsız anlayışla katiyen gelişme olamaz. Türkiye'nin turizminde inanılmaz başarı görüyoruz. Ancak doğaya sahip çıktığımız ölçüde gelişme yaşanacaktır. Kalkınma da çevre ve doğaya sahip çıktığımız sürece sürekli olacaktır.''
Halıç metro geçişi
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bir gazetecinin ''UNESCO, İstanbul'u Haliç'teki metro geçiş köprüsünün İstanbul'un siluetini bozduğu yönünde uyardı. Bu konudaki görüşünüz nedir?'' sorusunu şöyle yanıtladı:
''İstanbul'un siluetini bozmak kimsenin hakkı değildir. UNESCO, bu uyarıyı yapmadan da biz bu güzellikleri koruyorduk. Türkiye'nin uyarı almaksızın tarihine, mimarisine hiçbir kültür ve uygarlık ayrımı yapmadan topraklarında ne varsa sahip çıkması gerekir. UNESCO'dan önce de biz bunu ifade ediyorduk. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Biz üzerimize düşeni başkaları uyarmadan da yapmaya çalışıyoruz.''