Küçükçekmece'de 10 bin, Fatih'te 6 bin binanın derhal yıkılması gerekiyor. Uzmanlar Zeytinburnu'nun ardından şimdi Küçükçekmece ve Fatih'teki binaları inceliyor. 1999 Marmara depreminin ardından yapılan araştırma, İstanbul'daki 1 milyon 200 binadan yaklaşık 50 bininin olası depremde yıkılacağını göstermişti.
Uzmanlar o tarihten itibaren bu binaların adreslerini saptamak için çabalıyor. İlk sonuçlar 4 yıl önce Zeytinburnu'ndan geldi. İncelenen 16 bin binadan, 2 bin 295'i yıkılacaklar arasında. Aradan geçen zamanda Küçükçekmece ve Fatih'te yapılan incelemelerin sonuçları netleşmeye başladı.
Küçükçekmece İstanbul'un bina stoğu en kötü ilçelerden biri. Yapılan çalışmalar da bunu doğruluyor. İncelemelerde 55 bin binadan 10 bini olası bir depremde ilk yıkılacaklardan.
Zeytinburnu-Fatih-Küçükçekmece Deprem Projeleri Danışmanı Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu: "Fatih'te 27 bin binada çalışıldı. 6 bin binanın yüksek riskli olduğu görünüyor."
İstanbul'da Sarayburnu'ndan başlayarak Avcılar'a kadar uzanan kıyı kesimi kentin kırmızı bölgesi. Ancak uzmanların kentsel dönüşümün hızla gerçekleşmesi için gösterdikleri adres ile yetkililerin tercihleri çelişiyor.
Prof. Dr. Sucuoğlu: "Belediyelerin kentsel dönüşümü amaçladığı alanlar bizim çok yüksek riskli bulduğumuz alanlar olmayabiliyor. Orada da tabii belediyeler biraz daha zorlanıyorlar ki bugüne kadar herhangi bir dönüşüm uygulaması yapılmadı. Zeytinburnu için söylüyorum.
Zeytinburnu'ndaki sonuçlar 4 yıldır elimizde. Fatih-Küçükçekmece sonuçları yakın zamanda gelecek. Bakırköy için daha önce elde edilmiş sonuçlar var. Avcılar'ın zaten daha önceki depremde çok uzak olduğu halde etkilendiği biliniyor. Ancak depremle ilgili bir iyileştirme, riskin azaltılması çalışmaları tahmin ettiğimiz kadar kolay olmadığı anlaşılıyor. Çünkü öncelikler farklı."
Yürütülen çalışmalar kabul gören bir anlayışı da ters yüz ediyor. Uzmanlar, ruhsatlı binaların da en az ruhsatsızlar kadar risk altında olabileceğine dikkat çekiyor.
Sucuoğlu: "Ruhsatsız bina sayısı çok fazla ama ruhsatsız bina ile deprem riski yüksek bina aynı bina değil. Ruhsatlı binalar arasında da deprem riski çok yüksek olan bina çıkabiliyor. Özellikle Küçükçekmece'de bunu gördük. İmar nizamına uygun yapılmış zaten küçük bir bölge var. Biz de gittik en büyük riskleri bu bölgede bulduk."
Küçükçekmece ve Fatih'te üç aşamalı olarak yürütülen çalışma ikinci aşamasında. Sıra, risk tespit edilen binaların projeye uygunluğunun ve beton kalitesinin incelenmesine geldi. Çalışmanın 2008 yılı ortalarında sonuçlanması bekleniyor.