Petrol arama faaliyetlerini protesto eden yüzlerce gösterici, polis ve gazeteci alanı doldururken; kamyonlar da malzeme taşımak için tesise girip çıkıyor. Peki test amaçlı sondaj çalışmalarına kasabalıların tepkisi ne oldu? Ağustos ve Eylül’de gösterilerine devam etmeleri beklenen çevreciler, bölge halkından destek görüyor mu?
Küçük bir bakkal, bir pub ve ufak tefek dükkânların bulunduğu Balbombe adlı bu küçük kasabada 2 bin kişi yaşıyor. Bu kasaba artık, bir sondaj firmasıyla sabırları taşmak üzere olan büyük bir protestocu gruba da ev sahipliği yapıyor.
Fakat kasaba halkı bu duruma pek de alışık değil. Balcombe sakinlerinden Louisa Delpy, yaklaşık üç hafta önce yanında iki kişiyle beraber tesisin kapısına dayanmış. “Protestoların şimdiki gibi olacağını tahmin edemezdim. Tek başıma direndiğimi sanıyordum” diyor Lousia.
'Orta Doğu'dan petrol alınacağına Balcombe'dan alınsın'
Kasabaya yürüyerek 15 dakikalık bir mesafede bulunan sondaj tesisinin dışında konuşan Louisa, kasabanın sondaja karşı ‘birleştiğini’ ama aslında ‘çok muhafazakâr bir yer olduğunu’ söylüyor.
Kasaba, sondaj çalışmalarını protesto edenlerin pankartları ve posterleriyle dolu olsa da, göstericilerle aynı fikirde olmayan bir grup da var. Michael Dutton, 1948’den beri yaşadığı kasabasındaki protestocular için “yalnızca kendilerini düşünüyorlar” diyor ve “rahatsız edici” olduklarını söylüyor. Michael, “Orta Doğu veya Rusya’dansa Balcombe’dan petrol alınmasını tercih ederim” diyor.
Balcombe sakinlerinden Jacky Hall da protestocuların “dışarıdan gelenler” olduğunu belirtip “Daha hidrolik sondaj yapmıyorlar, [protestocular] neden keşif sondajının yapılmasını beklemiyorlar?” diye çıkışıyor.
“İnsanlar arabalarıyla buradan geçerken ‘Ne kadar hoş bir köy’ derlerdi. Şimdi yalnızca protestoculardan bahsediyorlar.”
Kaya gazı nasıl çıkarılıyor?Muhafazakâr kasaba
Göstericileri tesisin kapısından uzaklaştırmaya çalışan polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
BBC Türkçe'nin haberine göre sondaj çalışmalarına geçen hafta başlamayı planlayan, fakat göstericiler tarafından engellenen Caudrilla adlı enerji şirketinin kaya gazı arama çalışmalarına devam etmesi için Çevre Bürosu’ndan yeni izin alması gerekiyor.
Protestocular arasında yer alan kasaba sakini Kathryn McWhirter, sondaja destek veren kasabalıların sayısının az olduğunu söylüyor. McWhirter, “Çok muhafazakâr bir kasaba ve protestolara karşı olan küçük bir grup var. Dışarıdan gelenleri sevmiyorlar ve sorun çıkmasını istemiyorlar” diyor.
Sondaj izninin süresi 28 Eylül’de sona eriyor. Dolayısıyla, o tarihe kadar kasabalılar istemese bile “sorunun devam etmesi” kaçınılmaz görünüyor.