Krizde Üretime Ara Veren Seramikçi Fırını Yeniden Ateşledi



Küresel ekonomik krizin inşaat sektörünü vurmasından dolayı üretime ara veren seramik firmaları, azalan stoklar ve küçük de olsa yeni gelen siparişler üzerine fırınlarını ateşlemeye başladı. Üretimini 5 Aralık'da durduran İbrahim Polat Holding şirketlerinden Ege Seramik 16 fırın ve hatta bu pazartesi itibariyle üretime geçti. Ege Seramik'in yan kuruluşu olan Ege Vitrifiye ise yarı kapasiteyle üretimine devam ediyor. İki aydır üretim yapmayan Tamsa Seramik de geçen hafta üretime başladı. Azalan siparişlerden ve doğalgaz borcundan dolayı üretime ara veren Graniser Seramik'in de 22 Ocak'da kısmen üretime başlayacağı açıklandı.
 
Fatura işçiye çıktı

Türk-İş Sendikası'na bağlı Çimse-İş'in İzmir Şube Başkanı Kazım Belek, ekonomik krizin seramik sanayiini etkilediğini belirterek, "Sektörde kriz var. Ege Seramik üretimine bir ay ara verdi. Yeniden üretime geçtiklerinde ise planlarını 16 milyon metrekare üretim üzerine kurdular. 950 olan çalışan 650 kişiye düştü. 4.5 milyon liralık doğalgaz borcunu ödeyemeyen Graniser, üretimini 45 gün durdurdu. Fabrikadaki çalışan sayısı 1100'den 490'a geriledi. Tamsa Seramik 2 aydır kapalıydı. Stokları azaltıp yeniden üretime geçtiler. Krizden önce 5 bin üyemiz vardı. İşten çıkarma nedeniyle üye sayısını tespit edemiyoruz" diye konuştu. Seramik sektöründe toplu sözleşme görüşmelerinin ay sonunda başlayacağını dile getiren Belek, sendikanın gündeminin fabrikaları ayakta tutmak olduğunu söyledi.

Çimse-İş'in Ege Seramik işyeri temsilcisi Hüseyin Duran, işten çıkarılan 300'e yakın işçiden 120'sinin işe iade davası açtığını belirtti. İşçilerin tedirgin olduğunu vurgulayan Duran, "Mal almak için gelen yabancıyı gören işçiler, fabrikaya alıcı geldiğıini düşünüyor. İşçi huzursuz. Yeni işten çıkarmalar olursa üretim aksar" dedi.
 
Graniser bir aylık sipariş aldı

Akhisar Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Graniser Seramik'in Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Balcı, 22 Ocak'dan itibaren kademe kademe faaliyete geçeceklerini açıkladı. İç piyasadan da yurtdışından da yeni siparişler aldıklarını belirten Balcı, "İki holü birer ay çalıştıracak kadar sipariş aldık. Doğalgaz borcumuzu da ödedik. 15 Nisan'a kadar tüm fabrika faaliyete geçecek. Ancak yıllık üretim planını 18 milyon metrekareden 11-12 milyon metrekareye çektik. Bu nedenle 330 çalışanı işten çıkarıp, 490 kişi ile devam etme kararı aldık" dedi.
 
Ege'deki seramikçilerin durumu
 
Ege Seramik: 11 Ocak itibariyle üretime geçti. 21 fırın ve hattan 5'i devre dışı bırakıldı. 22 milyon metrekarelik üretim kapasitesi 16 milyon metrekareye çekildi. 300 kişi işten çıkarıldı. Çalışan sayısı 650'ye geriledi. İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikada üretim durmadan önce 6 milyon metrekareye ulaşan stoklar ise 2 milyon metrekareye kadar indirildi.

Ege Vitrifiye: Vitrifiye malzemeleri üreten fabrika yarı kapasite ile çalışıyor. 400 olan çalışan sayısı 250'ye düştü.

TAMSA Seramik: Bilecik fabrikasını kapattı. İzmir-Torbalı fabrikası, 150 işçi ile iki aydan sonra geçen hafta üretime başladı. 16 milyon metrekare olan üretim kapasitesini önemli ölçüde azalttı. Firma, 2 milyon metrekareye ulaşan stoklarını bir miktar azalttı.

GRANİSER: 330 kişi işten çıkarıldı. 420 işçi ile 22 Ocak'da kısmen üretime başlayacak. Üretim planı 12 milyon metrekareye indirildi.

Serel Seramik: Manisa OSB'deki firma iki fırından birini kapattı. 450 olan işçi sayısı 220'ye geriledi.
 
Rakamlarla seramik sektörü

* Üretim 220 milyon metrekareyi aşıyor.
* Türkiye altıncı büyük seramik karo üreticisi.
* İhracat 104 milyon metrekarenin üzerinde
* İç pazar büyüklüğü 160 milyon metrekare.
* Vitrifiye ihracatı 8 milyon adet.