Koza Maden Projesine Bilirkişiler Yine 'Dur' Dedi



Çanakkale’de yapılmak istenen maden ocağına karşı açılan davada biri ek olmak üzere hazırlanan üçüncü bilirkişi raporu da projenin bölgeye vereceği zararı bir kez daha gözler önüne serdi. Bilirkişi heyeti projeye ilişkin verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararının ‘uygun’ olmadığını belirtti. Son karar ise mahkemenin.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; Serçiler ve Terziler mevkiinde 2015 yılında kayyum atanan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan altın-gümüş maden ocağına ilişkin 2017 yılında ÇED olumlu kararı verildi. Projeye karşı çıkan İDA Dayanışma Derneği üyeleri kararı yargıya taşıdı.

Çanakkale İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonucunda bilirkişi heyeti atanmasına karar verildi. Bilirkişi heyeti, projenin çevreye vereceği zararı gözler önüne seren bir rapor hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile davaya müdahil olan maden şirketinin rapora itirazı üzerine mahkeme, ek bilirkişi raporu hazırlanmasına karar verdi. Bu karar üzerine hazırlanan yeni raporda, İDA Dayanışma Derneği üyelerinin itirazları haklı bulundu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Mahkeme, projenin bölgede yaratacağı tahribatın vurgulandığı ek raporu da yeterli görmedi. Üçüncü bir rapor hazırlanmasına karar verildi. Mahkemenin iki kez ‘yeterli’ görmediği ve üçüncü kez hazırlanan rapor yine bölge halkının lehine oldu. ÇED olumlu kararının uygun olmadığı ve projenin bölgeye vereceği zararlara dikkat çeken bilirkişiler, işletme alanının Atikhisar içme suyu barajının su toplama havzasında bulunduğunu hatırlattı.

50,29 hektar olan proje alanının yüzde 85’i orman arazisi yüzde 15’i ise özel şahıs tarım arazilerinden oluştuğuna dikkat çekilen raporda 32 bin ağacın kesileceği ifade edildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.