Ordu’nun Korgan ilçesi Çiftlik Mahallesi Güllü deresinde yaklaşık 1.5 yıl önce yapılmak istenen Balamir HES için yapılan imar değişikliğinden sonra şirket dere yatağında çalışmalara başladı. İş makinelerini dere yatağında izinsiz çalıştığını belirten köylüler jandarmaya şikayet ederek şirketin çalışmasına engel oldu. Ancak köylüler, bir türlü vazgeçmeyen ve 5 kez daha dere yatağında çalışma yapmak isteyen şirketi, iş makinelerinin önüne oturarak veya eylem yaparak engellemeyi başarırken diğer taraftan da hukuk mücadelesi başlattı.
Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; köylülerin izin vermemesi ve mahkemenin atadığı bilirkişi heyetinin, şirketin aldığı ÇED olumlu raporunun imar planlarına aykırı olduğunu tespit ederek mahkemeye sunması üzerine şirket geçtiğimiz Mayıs ayında iş makinelerini ve şantiyesini alarak bölgeden ayrıldı.
Ordu 2. İdare Mahkemesi, HES projesine son noktayı koydu. Mahkeme itiraz yolu kapalı olarak aldığı kararda, oy birliği ile yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
HES’e karşı mücadele eden köylüleri yalnız bırakmayan ve destek olan CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’de mahkemenin doğru bir karar verdiğini belirterek, “Bu, Korgan Çiftlik ve Çamlı direnişinin zaferidir. Derelerin boynuna sarılıp doğayı harabeye çeviren, sel olup can alan, rantiye çeteleri. Kolay para kazanmak için milletin de memleketin de anasını ağlattınız. Rüzgar enerjisi de var, güneş enerjisi de var. Daha çok üretin daha az zarar verin, daha az kazanın. Yeter ki vatanın da, milletinden de yakasından düşün.” dedi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.