Köylülerden HES'e Büyük Tepki



Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Karaburun deresi üzerine yapılmak istenen hidroelektrik santrali Tüfekçikonak sakinlerini ayaklandırdı. Hidroelektrik santraline (HES) karşı çıkan köylüler, bilgilendirmek için köye gelen yetkililere tepki gösterdi. Tüfekçikonak köyü muhtarına tepki göstererek üzerine yürüyen köylüler, müteahhit firmanın ise bazı köylülere rüşvet verdiği iddiasında bulundu.

Bursa yerel gazetesi Bursa Hakimiyet'in haberine göre, İnegöl’e bağlı Tüfekçikonak köyü muhtarlığında düzenlenen toplantıda, Bursa Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, danışman firma ile köylüler bir araya geldi. İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından geniş güvenlik tedbirlerinin alındığı toplantı öncesinde köylülerle Tüfekçikonak Muhtarı Hüseyin Ordu arasında gerginlik yaşandı.

Karaburun deresi üzerinde yapılması planlanan HES projesine karşı çıktıklarını söyleyen, İnegöl Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Güner, “2010 yılında yapılması gereken bilgilendirme bugün yapılmaktadır. İnşaat şu an devam ediyor. Önce işgal ediyorlar, sonra insanları bilgilendiriyorlar. Santral yapılırken burada insanların istihdam edileceği yalanı söylendi. Buradaki köylerin kuruluş amacı şu içlerinden geçen deredir. Hukuku kesinlikle tanımıyorlar, hukuksuz hareket ediyorlar” diye konuştu.

'Köylüleri birbirine düşürmek istiyorlar'

Köylülerden Recai Demircan ise, “Şu anda Saçmalı, Karaburun deresi gibi birkaç dereyi Sulhiye köyünün üstünden alıp, Boğakaya deresine aktararak regülatör yapılmak isteniyor. Biz bu suyu vermeyeceğiz. Ben su işindeyim, birçok firmayla görüşüyorum. Yani bu konuda her şeyi biliyorum. Devletin kimlere göz yumduğunu da biliyorum. Devlet suları peşkeş çekiyor. Devletin veya şirketin yapmak istediği Tüfekçikonak ile Sulhiye köyünü birbirine düşürmek. Biz hepimiz akrabayız. Biz birbirimizi yerken, HES projesi bitecek. Bu su işlerinde birçok yolsuzluk var. Suyun kaynağı Sulhiye köyüdür. Kimsenin HES’e karşı çıkmayacağını düşünüp, toplantının burada yapılmasına karar verilmiş. Perşembe gününde de köylülerin burada olmayacağı hesaba katılmış” dedi.

'Kandırıldık'

Yine köylülerden Ekrem Aras ise, “Biz kandırıldık. Köye bir katkısı olsun diye önceleri karşı çıkmadık. Köyün yüzde 20 hissesi vardı, yüzde 80 alıcı firmanın. Sonra o yüzde 20 hissenin yüzde 10’unu kestiler. 180 bin lira masrafımız oldu denildi. Yüzde 10’u da eski kooperatif başkanının üzerine yapıldı. Köye bir türlü devretmedi. Bunun için dernek bile kurduk, devredeceğim dedi, devretmedi. Sonra muhtarla mahkemelik oldular, hırsızlıkla, yolsuzlukla suçladılar. Birden barıştılar. Büyükleri araya girdi. Ve yüzde 10 hisseyi de Ergünler şirketine peşkeş çektiler. Paralar dağıtıldı. 5, 10, 20 bin lira alan da var, hiç almayan da var. Bu işin yolsuzluk yönü. Bu köyün her vatandaşı eşit haklara sahip. 3 kişi nasıl köyün hissesini satar? Önce para dağıttılar, sonra ÇED raporu istediler. 3 kişi nemalanacak diye, bunca insanı mağdur etmeye hakkınız yok” şeklinde konuştu.