Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Köyü'nde vatandaşlar tarım toprakları ve suları için bir kez daha protestolara başladı. Daha önce mermer ocağı ve termik santral yapımına karşı çıkan köylüler bu kez açık kömür işletmesine karşı durdu.
Sözcü’den Selami Aydın’ın haberine göre; 13 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bölgedeki 564 parselde kömür madeni yapılmak amacıyla acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Kamulaştırılan bazı parsellerde şantiye çalışmaları başladı. Avdan Köyü Muhtarı İlhan Kulaç'ın çağrısı üzerine köylüler ve sivil toplum örgütü üyeleri Tavas'ta buluştu. Tavas'ta 11, Kale İlçesi'nde 6 köyü etkileyecek projenin durdurulmasını isteyen köylüler ilçe merkezinde yürüyüş gerçekleştirdi; Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
Avdan Platformu adına açıklamayı okuyan Mehmet Akköse; “İki yıl önce termik santral yapılmak istendi. Yöre halkının mücadelesi ile proje durduruldu. Geçen yıl ise açık kömür işletmesi kapasite artırımı ile karşı karşıya kaldık. Tepkiler sonucu bu projede de gerçekleşmedi. Son olarak acele kamulaştırma kararı çıkardılar.” diye konuştu.
Kömür ocağının yapılması durumunda 4 köyün taşınmak zorunda kalacağını, 3 bin kişinin yurdundan edileceğini belirten Akköse, “Avdanlılar tarım alanlarını, geçim kaynaklarını ve yurtlarını korumak, gelecek nesillerin ekolojik hakkına sahip çıkmak adına kömür madeni istemiyor.” ifadelerini kullandı.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.