Koşuyolu Gönüllüleri

Koşuyolu Gönüllüleri Başkanı Nergül Okumuş ve Gönüllü Sekreteri Vicdan Özkul sorularımızı yanıtladılar...

Koşuyolu Gönüllüleri ne zaman ve nasıl bir araya geldi?
Nergül Okumuş:
Koşuyolu Gönüllüleri, 2004 yılında mahallelilerin isteği üzerine kuruldu. Gönüllü merkezimizde mahallelilerle bir araya geliyoruz; çok güzel dostluklar kurduk. Aynı apartmanda oturup birbirini tanımayan komşular burada tanışıyor. Çeşitli yardım organizasyonları gerçekleştiriyoruz. Örneğin kısa bir süre önce Hakkari’deki bir ilkokulda okuyan 110 çocuğumuzu giydirdik. Ayrıca özel geceler ve yemekler düzenliyoruz.
Vicdan Özkul: Aslında bu oluşum, Koşuyolu halkının ihtiyacından doğdu. Amaç, Koşuyoluluların daha etkin ve sosyal bir yapının parçası olmalarını sağlamak; fiziksel, düşünsel ve ekonomik anlamda paylaşımlarını artırmaktı. Bütün bunları bir kurum çatısı altında gerçekleştirmek istedik. KASDAV da bize çok destek oldu. Koşuyolu Gönüllüleri artık başka semtlere, hatta şehirlere destek verir hale geldi.

Hangi şehirler bunlar?
V.Ö.:
Örneğin Hakkari... Buradaki bir ilköğretim okulunun öğrencilerini giydirdik.
N.O.: Diğer gönüllü evleri de yardıma ihtiyacı olanlara ulaşabiliyor. Çünkü Kadıköy Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren KASDAV’ın başkanı, aynı zamanda Kadıköy Belediye Başkanı olan Selami Öztürk. Dolayısıyla Kadıköy belediyesi olarak her yere yetişip uzanabiliyoruz.

Zaten belediyeye bağlı bir gönüllü evi olduğunuz için yerel yönetimle de iyi ilişkiler kuruyorsunuz sanırım.
N.O.:
Evet, hep iç içeyiz.
V.Ö.: Kolumuz ağrıyor desek başkanımız eksik olmasın anında müdahale edip gelir. Küçük, büyük, az, çok bakmaksızın koşuyor. Kadıköy ve Koşuyolu halkı olarak çok mutluyuz.

KASDAV bünyesindeki diğer gönüllü evleriyle ortak bir çalışma alanınız var mı?
N.O.:
Diğer gönüllü evleriyle her ay bir araya gelip toplantılar yapıyoruz.
V.Ö.: Fikir alışverişinde bulunuyoruz. Toplu halde neler yapabiliriz diye tartışıyoruz.
N.O.: Başkanlık süremiz iki yıl. İki yıl sonra yönetimdeki diğer arkadaşlar bu görevi devralıyor.

Çeşitli kurslar da düzenliyorsunuz. Ne tür kurslar bunlar?
N.O.:
İngilizce, resim, müzik ve çeşitli el sanatları kursları şu anda hâlâ devam ediyor.

Sosyal etkinlikler yanında kentsel sorunlara yönelik çalışmalarınız oluyor mu? Örneğin hemen yanı başınızdaki Validebağ Korusu ile ilgili çeşitli sorunlar gündeme geldi. Böyle bir durumda ortak bir tavır sergiliyor musunuz?
N.O.:
Elimizden gelen bir şey olursa yardımcı oluyoruz, olmazsa başkanımız Selami Bey’e bildiriyoruz.
V.Ö.: Biz burada gönüllülerimize toplum bilincini aşılamaya çalışıyoruz. Validebağ Korusu ile ilgili de insanları bilinçlendirmeye çalışıyor, neler yapılabileceğini anlatıyoruz. Daha çok insanları bilinçlendirmeye çalışan bir misyonumuz var.
N.O.: Validebağ ile ilgili toplantılara katıldık. Validebağ, Üsküdar ilçesi sınırlarında kaldığı için pek fazla bir şey yapamıyoruz maalesef. Ancak toplantılarına katılarak destek oluyoruz.
V.Ö.: Hangi ilçeye bağlı olursa olsun, Validebağ Koşuyolu için de çok önemli. Hatta İstanbul için de çok önemli bir bölge. Bu civardaki nefes alınacak tek bölge olması nedeniyle yeşil kalmasını istiyoruz. Dolayısıyla Validebağ’ı koruma gayretimiz devam ediyor.
N.O.: Bir ara madde bağımlılarının kalacağı yatılı okul olarak kullanılacağı söylendi, o zaman da elimizden gelen her türlü desteği verdik. Koşuyolu halkı olarak dava açtık ve sonunda iptal ettirebildik.

Kent yaşamı içinde sivil toplum örgütlerinin önemli bir işlevi var. Bu anlamda semt sakinleri ve yerel yöneticiler arasındaki iletişimi güçlendirmek adına siz ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
N.O.:
Bize problemini bildiren vatandaşın sorununu çözebiliyorsak çözüyoruz. Ama daha çok semt sorunlarını ve dilekleri yerel yönetime bildiren bir aracı konumundayız.
V.Ö.: Aslında bireysel sorunlardan çok mahalli ve sosyal problemler bizi ilgilendiriyor.

Bundan sonraki projeleriniz neler?
N.O.:
15 günde bir toplantı yapıyor ve o anda kimden ne proje gelirse onu değerlendiriyoruz.
V.Ö.: Yani uzun vadeli planlar yapmıyoruz. Aylık veya haftalık programlarımız oluyor. Örneğin bu ayın projesi, kadınlarla ilgili bir sempozyumdu. Fizik tedavi doktorları geldi ve kadınlarımızı bilinçlendirmeye yönelik konuşmalar yaptılar. Menopozla ilgili bir sempozyum düzenledik. Bundan sonra da bize uygun gelen fikirleri değerlendirip, projelendirmeye devam edeceğiz.

Kadıköy Belediyesi’ne bağlı KASDAV çatısı altında bir araya gelmiş ve düzenli faaliyet yürüten pek çok gönüllü evi var? Bu, diğer ilçelerde pek göremediğimiz bir durum. Sizce Kadıköy farkı ne?
V.Ö.:
Bence bu tarz örgütlenmeler diğer ilçelerde de çoğalmalı. Biz Kadıköy ilçesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bir insanın demokrasi bilincini taşıması için belirli bir kültürü edinmiş olması gerekiyor. Biz, bir kişiye daha ulaşabilmek, birkaç kişiye daha yardımda bulunabilmek, zihinlerinde kıvılcımlar yanmasını sağlamak için bu şekilde bir yol izliyoruz. Ancak tabii bu tarz çalışmaların artırılması gerekiyor. Bütün mahalle evlerimiz ve başkanımız sürekli çalışıyor. Fakat maalesef gönüllülük bilinci henüz pek oluşmamış. İnsanlar aktif rol almak ve sorumluluk altına girmekten korkuyorlar.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
V.Ö.:
Destek bekliyoruz. Şu anda gündemde tekerlekli sandalye projemiz var. Her sene iki ya da üç kişinin motorlu sandalye ihtiyacını karşılıyoruz. İnsanların da kafalarının bir köşesinde, "Acaba bizim de bir yardımımız olur mu" düşüncesini taşımalarını istiyoruz. Bizi dinlemelerini rica ediyoruz. Örneğin AKP’li belediyelerin anlayışı daha çok kendinden olanı kucaklamaya yönelik. Ama biz Kadıköylüler olarak, kapıdan kim girerse girsin "Nasıl yardımcı olabiliriz" zihniyetiyle hareket ediyoruz. Bu noktada farklılaştığımızı düşünüyorum.