Van Gölü kıyısında yaptırılan ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 125 milyon TL’ye mal olacağını açıkladığı Ahlat Köşkü’ne ilişkin yeni ayrıntılar ve fotoğraflar ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkadaşı Hasan Gürsoy’un sahibi olduğu Güryapı Taahhüt Şirketi’ne yaptırılan köşkün önce Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılacağı açıklanmıştı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından, bu kez köşkün Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilerek Bitlis Ahlat Gençlik Külliyesi adı altında kullanılacağı duyuruldu. Daha sonra Kıyı Kanunu'na, alana kamu kurumu yapılabilmesini sağlayacak bir istisna hükmü eklendi.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; Güryapı Taahhüt Şirketi’nin internet sitesinde paylaştığı açıklamada ise Bitlis Ahlat Gençlik Külliyesi olacağı açıklanan binanın içinde bir de yüksek güvenlikli ve özel malzemelerin kullanıldığı konuk evinin yer aldığı belirtildi.
İnternet sitesinde konuk evine ilişkin, “Projenin can alıcı bölümlerinden olan konuk evi, yöresel tarihi dokuyu yansıtan Ahlat Taşı ile kaplanmış olup, yüksek güvenlik şartlarını da sağlayacak özel imalatları da bünyesinde barındırmaktadır. Konuk evinin göl kıyısı ile teması alanında ise dalgakıran yapısı mevcuttur.” denildi.
Köşkün bulunduğu alanı gösteren uydu görüntülerinde, Van Gölü’nün kıyı bölgesine dolgu alanı ve yeni yollar yapıldığı görüldü. Köşk’ün yapıldığı alanın ise daha önce tarım arazisi olarak kullanıldığı biliniyor.
Yasayı köşke uydurdular
İktidar, köşkün yapımı için özel kanun değişiklikleri yaptı. Önce Kıyı Kanunu’na eklenen bir maddeyle Bitlis-Ahlat ile Çandarlı ve Rize-İyidere’de belirlenen alanlarda yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümlerin uygulanamayacağına dair istisna getirildi. Ancak bu madde CHP’nin itirazı üzerine AYM’ye gitti ve Yüksek Mahkeme, 26 Haziran 2019’da aldığı kararla maddenin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti. Ancak bu karara karşın inşaat durdurulmadı. Alan üzerinde yapımı süren inşaatın, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilerek Bitlis Ahlat Gençlik Külliyesi adı altında kullanılacağı açıklandı. Bu arada AKP, geçen şubat ayında Meclis’te kabul edilen torba yasada yer alan bir maddeyle Ahlat’taki alanın “kamu tesisi” istisnası ile yapılaşmaya açılmasını sağladı. Böylelikle AYM kararına karşın durmayan inşaata yasal dayanak da sağlandı.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.