KOSGEB ile TESK 'Yeni Nesil Esnaf' Yetiştirecek



Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Merkezi'nde KOSGEB ile TESK arasında imzalanan protokol ile gerçekleşen 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi' sertifika töreninde konuşan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, TESK ile birlikte 'yeni nesil esnaf' yetiştireceklerini kaydederek, ülke genelinde eğitim gören 110 bin girişimci adayının yüzde 48'inin kadın girişimci olduğunu, bu noktada kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yaptıklarını ifade etti. Bu eğitimleri vermeyi sürdüreceklerini dile getiren Kaplan, engellilere yönelik de girişimci eğitimi vereceklerini bildirdi.
     
Kaplan, Türkiye'nin gelişiminin daha çok girişimciyle yaşanacağına dikkati çekerek, girişimcilere pazar analizi yapmadan, pazarla ilgili bilgi sahibi olmadan işletme kurmamalarını, mümkün olabildiğince farklı kitlelere hitap etmeleri tavsiyesinde bulundu. KOSGEB'in girişimcilere 30 bin lirası hibe olmak üzere toplam 100 bin lira kredi verdiğini hatırlatan Kaplan, girişimcilerden doğru zamanda, doğru ortamda işletme kurma noktasında özen göstermelerini istedi. Kaplan, eğitimler sonrasında işletme sahibi olmanın da son derece önemli olduğunu kaydederek, ''Ülke genelinde eğitim alan 110 bin girişimci adayının yaklaşık 5 bini kendi işletmesini açtı. Hedefimiz her sene 5 bin girişimciyi işletme sahibi yapmak'' ifadelerini kullandı.
    
''Girişimcilik ülkenin geleceği''
    
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de eğitimlerin yeni nesil esnaf ve sanatkarlar oluşmasını sağlayacağını ifade etti. Asıl meselenin bu eğitim programlarının ülke geneline yayılması olduğuna vurgu yapan Palandöken, girişimci adaylarına seslenerek, ''Hayatta başarınızın devamı hem bizim için hem de sizden sonra eğitim görecekler için en büyük referans olacak'' diye konuştu. Palandöken, 2013 yılında benzer eğitimleri attıracaklarını belirterek, ''Girişimcilik ülkenin geleceği, bundan daha önemli mesele yok'' dedi.
     
Türkiye'nin eğitimde de önemli adımlar attığını kaydeden Palandöken, ülkenin önceden beyin göçü verdiğini, şimdi ise Afrika ve Avrupa'dan Türkiye'ye eğitim için birçok kişinin geldiğine işaret etti. Palandöken ayrıca, Türkiye'de bir mucidin filmden esinlenerek kendine bir araba yapabildiğini anımsatarak, küçücük paralarla büyük hayallerin gerçekleşebileceğini söyledi.
     
'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi' programına katılan girişimci adayı Nurhayat Yıldır ise KOSGEB'in çatısı altında olmanın ve TESK'in desteğini hissetmenin kendilerine güven verdiğini söyledi. Üniversitede aldığı eğitimin eksikliklerini bu eğitimlerle tamamladığını ifade eden Yıldır, bu noktadan sonra yollarının açık olduğunu dile getirdi.
     
Eğitimler kapsamında katılımcılar, girişimcilik, iş fikri geliştirme, yaratıcılık egzersizleri, pazar araştırması, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan ve iş planı yazımı gibi dersler aldılar.