Başbakan Recep Tayip Erdoğan önceki gün Muğla’daki seçim mitinginde “Türkiye’de 2 bin civarında doğal sit alanı var, bu alanların yaklaşık 200’ü Muğla’da. Bu alanlara ilgili vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açan keyfi uygulamalara son vereceğiz” deyince gözler sit alanlarına çevrildi. Taraf Gazetesi'nden Billur Özgül'ün haberine göre, 12 yılda sit alanı sayısında ciddi bir artış var.
2002’de SİT alanı sayısı 58'di
2002 yılında Türkiye’de henüz çılgın projeler yokken 11’i doğal sit alanı olmak üzere sadece 58 sit alanı bulunuyordu. Bu sayı 2013’e gelindiğinde 14 bini aştı. Türkiye’de sit alanlarının büyük bir kısmı arkeolojik alanlardan oluşuyor. 11 bin 399 arkeolojik sit alanı var. Doğal sit alanı ise Başbakan’ın da ifade ettiği gibi 2 bine yakın.
Doğa için koşuyorlar
Peki bu sayı 12 yılda nasıl bu kadar çok arttı? İki nedeni var. Birincisi vatandaşın doğal hayatı yok eden inşaatlara karşı, yaşadığı yeri sit alanı ilan ettirerek koruyacağını düşünmesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurması. Çevre talanı arttıkça endişeli çevreciler de sit başvurusunda bulunarak sit sayısını artırıyor. Alakır Vadisi’ndeki HES projesi bu durumun örneklerinden biri.
Doğa harikası Alakır Vadisi’nde beş yıl önce HES projeleri yapıldı. Böyle bir projeden önce Alakırlılıarın sit başvurusu yapmak akıllarına bile gelmemişti. HES projelerinin gündeme gelmesinden sonra Alakırlılar burayı 1. derece sit alanı ilan ettirdi. Ancak sit alanı ilan edilmesi HES projelerine engel olamadı. Sit alanı sayısındaki artışın diğer bir nedeni de Koruma Kurulu sayısının artması.
Demir: Başbakan’ın gözü Muğla’da
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Türkiye’nin en fazla doğal sit alanına sahip şehrinin Muğla olduğunu söyledi. Muğla’nın yüzde 67’sinin orman arazisi olduğunu aktaran Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Muğla 197 ören yeri, bin 124 kilometre deniz kıyısına sahip. Bu yüzden herkesin gözü burada. Tabiî ki Başbakan’ın da gözü burada. Onlar için buradaki en büyük sorun sit alanı arazisi. Başbakan Erdoğan yeni talan edeceği için yerler düşünüyordur, o yüzden böyle bir açıklama yapmıştır. Maalesef üzülüyoruz bu açıklamalar için. Muğla’da sit alanından rahatsız olan insanlar vardır ancak bunların sayısı çok azdır.”
Kahraman: Koruma Kurulları da arttı
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, konuyu değerlendirdi. Koruma Bölge Kurullarının sayısının AK Parti iktidarı döneminde arttığını söyleyen Kahraman, “Bölge Kurullarının sayısının artmasıyla birlikte daha fazla sit alanı ilan edildiği bir gerçek” dedi. Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü: “Koruma Bölge Kurulları son zamanlarda bu alanlara daha çok eğildi. Bu süreçte de sit alanlarının sayısı arttı. Sit alanlarını kaldırma konusuna gelince... Alanlardaki sit statüsünü kaldırmak tamamen teknik ve bilimsel bir meseledir. Bu teknik ve bilimsel işe karar verecek olan da Koruma Bölge Kurullarıdır. Bu kurulları böyle bir siyasi baskı altına almak ve sit statüsünü kaldırmak bilimselliğe aykırıdır.”